Ga door naar hoofdcontent
Boeken & MaterialenHet Poolse Huisje

Het Poolse Huisje

- Polski Domek-
Categorie
Datum27/12/2023
Auteurs
Afbeelding voor Het Poolse Huisje

Uitgever: Natalja Piechowiak, 2023, ISBN 978-94-6443-905-2, € 21,95 incl. BTW, 28 pagina’s.

Het verhaal gaat over een traditi­oneel beschilderd Pools huisje van aardewerk. Het huisje staat in een etalage waar het geniet van het uitzicht en de verwonderde blikken van voorbijgangers wan­neer het huisje in het donker straalt van alle kanten. Het huisje maakt zelfs zo’n indruk op de mensen dat het, zelfs wanneer het niet meer straalt, niet vergeten wordt. Dit is het begin van een, voor het huisje, erg spannende reis van Polen naar Nederland. Waar het achter het keukenraam van een boerenfamilie mag stralen als nooit tevoren.

Natalja Piechowiak is een Neder­landse logopedist woonachtig in Polen. Zij heeft het boek opgedragen aan haar dochtertje dat opgroeit in een meertalige omgeving.

Het Poolse huisje is een kinder­boek geschreven voor kinderen die meertalig opgroeien.

Op elke linker pagina staat de tekst in het Nederlands, op de rechter pagina staat de tekst in het Pools. Boven de tekst staat in kleurrijke illustraties van Marta Prokop het verhaal uitgebeeld.

Doordat op elke bladzijde beide talen en de visuele ondersteuning van de illustraties te vinden zijn is het boek erg geschikt voor de stimulering van de Nederlandse en Poolse taalontwikkeling van meertalige kinderen. Kinderen die geëmigreerd zijn kunnen zich mogelijk ook herkennen in de emoties die het huisje door­maakt tijdens de reis naar het onbekende.

Zelf zou ik het boek voorlezen aan kinderen die al een redelijke woordenschat hebben in zowel het Pools als in het Nederlands omdat het een prentenboek is met relatief veel tekst. Bij kinderen met een kleinere woordenschat in één van beide talen kunnen de illustraties een fijne ondersteu­ning bieden.