Module 2 – Leesopdracht

Monitoring is een actief proces waarbij de logopedist de ontwikkeling van het stotteren systematisch volgt. Als je op basis van het onderzoek besluit dat monitoring het beleid wordt, is het goed om dit met de ouders te bespreken in een  ouder-voorlichtingsgesprek. De hulpvraag van de ouders is daarin leidend. Belangrijke bespreekpunten in het gesprek  zijn onder andere: de oorzaak van stotteren, reacties als het kind stottert maar ook incidentie, prevalentie, natuurlijk herstel, erfelijkheid, en uitlokkende factoren kunnen aan bod komen. Het is belangrijk dat je ruimte maakt voor eventuele zorgen en emoties van ouders.

In de richtlijn vind je een handreiking waarin aandachtspunten en tips staan over hoe je moet monitoren. Het is éen A4-tje met de bedoeling dat je het eenvoudig kan printen en in je praktijk kan ophangen of makkelijk pakbaar neerleggen.

Bestudeer deze handreiking.

Lees het voor de praktijk geschreven artikel: Jonge stotterende kinderen (2-6 jaar): Klinisch redeneren met behulp van een praktijkgericht stroomschema van Van Ormondt en Tonnis (2021).