Aan de slag met hybride logopedie
Je wilt hybride logopedie gaan toepassen in je dagelijks werk. Op deze webpagina vind je inspiratie en informatie bij de verschillende fases van het Logopedisch Methodisch Handelen. Het biedt geen volledig overzicht van de mogelijkheden die er zijn. Ook is het zeker geen verplichting om met alle suggesties aan de slag te gaan. Kies die ideeën uit, die jou werk uit handen nemen of jouw cliënt verder helpen. Onder andere met jouw inbreng kunnen we de pagina in de toekomst aanvullen. Heb je ideeën, laat het ons dan weten. Stuur een mail naar logopedie@nvlf.nl
Algemeen:
– Dynamische beslisondersteuning voor de toepassing van vakinhoudelijke richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de multidisciplinaire richtlijn Parkinson, Afasie (verwacht: juli 2025) en TOS (verwacht: juli 2025).
– Planningstool die de cliënt kan gebruiken om een afspraak in te plannen in jouw agenda. Check of jouw EPD-leverancier deze functionaliteit al ondersteund.
Aanmelding:
– Aanmeldformulier dat de cliënt zelf al kan invullen op de website.
– Elektronische verwijzing.
Anamnese:
– Anamneselijst klaarzetten in het cliëntenportaal, zodat de cliënt alvast over de vragen kan nadenken en/of alvast kan invullen.
– Automatisch transcriberen van het anamnesegesprek met behulp van Artificial Intelligence en koppeling naar de juiste velden in het EPD. Hier wordt door ontwikkelaars hard aan gewerkt.
Onderzoek en Analyse:
– Digitale afname van testen. Dit kan face-to-face of online(is dat zo?), afhankelijk van wat hierover in de handleiding staat beschreven.
– Digitale scoring (geautomatiseerd omzetten van ruwe scores naar normscores) van de gebruikte
onderzoeksinstrumenten.
– Observatie op afstand. Door middel van een video-opname of beeldbelverbinding. Bijvoorbeeld in de thuissituatie of op een afdeling in een instelling.
– Automatische analyse van spraak of spontane taal met behulp van Artificial Intelligence. Hier wordt door ontwikkelaars hard aan gewerkt.
Behandelplan:
– Hoofddoel SMART laten formuleren door AI.
– Suggesties voor werkvormen die aansluiten bij de belevingswereld genereren met Artificial Intelligence.
– Digitale informatie in tekst, beeld of video voor psycho-educatie. Denk bijvoorbeeld aan de informatie over ziektebeelden op thuisarts.
– Elektronisch uitwisselen van gegevens met andere (zorg)professionals, bijvoorbeeld verwijzer.
– Genereren van oefeningen die aansluiten bij de interesse en het niveau van jouw cliënt.
Behandeling:
– Behandeling via beeldbellen [hyperlink naar pagina met meer informatie over beeldbellen]
– Oefenen thuis ondersteunen met oefenprogramma’s. Dat kan zowel in de vorm van een app voor smartphone of een programma op de computer.
– Volgen van de voortgang van het oefenen thuis, zodat je ook op afstand kunt coachen en de behandeling kunt bijstellen (niveau aanpassen)
– Automatisch transcriberen van het gesprekken met behulp van Artificial Intelligence en koppeling naar de juiste velden in het EPD. Hier wordt door ontwikkelaars hard aan gewerkt.
Evaluatie:
– Digitaal aanbieden van een evaluatievragenlijst, zodat de cliënt zich kan voorbereiden of de evaluatievragenlijst alvast kan invullen. Dit kan een gestandaardiseerde vragenlijst zijn, maar ook een VAS-score.
Afsluiting:
– Elektronisch versturen van de eindrapportage naar de verwijzer.
Nazorg (extra toegevoegd):
– Oefenprogramma en oefenmateriaal digitaal beschikbaar houden, zodat de cliënt nog een aantal maanden kan blijven oefenen.
– Tips en adviezen voor nazorg ondersteunen met tekst, beeld of video.