Ga door naar hoofdcontent
InformatieActuele ontwikkelingen Hybride Logopedie

Actuele ontwikkelingen Hybride Logopedie

E-healthmonitor 2023

In deze infographic [hyperlink invoegen, zodra het bestand gereed is] vind je de resultaten van de eerste e-healthmonitor logopedie over het jaar 2023.

Visie en routekaart hybride logopedie

In het najaar van 2024 is de NVLF gestart met het ontwikkelen van de visie op hybride logopedie. De NVLF doet dit niet alleen, maar werkt hiervoor samen met vier andere andere paramedische beroepsgroepen (Ergotherapie Nederland (EN), de Nederlandse vereniging van Diëtisten (NVD), de Nederlandse Vereniging Van Huidtherapeuten (NVH) en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). Ook twee logopedisten uit het werkveld (een logopediepraktijk en een instelling voor ouderenzorg) zijn betrokken bij de totstandkoming van deze visie.

De uitwisseling tussen de verschillende beroepsgroepen binnen dit project wordt als zeer waardevol ervaren. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Daarom leveren we niet één gezamenlijke visie op hybride paramedie op, maar een visie per beroepsgroep. Zo is er ruimte voor de verschillen.

De NVLF en de andere paramedische beroepsgroepen hebben een beroep gedaan op de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ-subsidie) om dit project te realiseren. Voor ondersteuning en coördinatie zorgen Saskia Timmer en Jeroen Huzen van Voorts. Dit bureau heeft veel ervaring in innovatie in de zorg en vergelijkbare subsidie trajecten. Zij begeleiden ons in onze route naar het eindresultaat.

Status: De verwachte looptijd voor dit project is september 2024 tot en met april 2025.

NoviTIJD

Veel logopediepraktijken hebben te maken met lange wachtlijsten. Voor kinderen met spraak- en taalproblemen en hun ouders betekent dat dat ze soms lang moeten wachten op passende hulp. Daarom werkt het Lectoraat Logopedie van Hogeschool Utrecht aan een RAAK-MKB projectaanvraag waarin logopediepraktijken nieuwe werkwijzen kunnen ontwikkelen om sneller passende hulp te bieden aan kinderen en ouders. Zij doen dit samen met logopediepraktijken Samenspraak en Spreekvaart, Jan Pons van LogoClicks, oudervereniging FOSS en de NVLF. Op dit moment wordt in het project NoviTijd een vooronderzoek uitgevoerd dat deze aanvraag ondersteunt. Lees hier over resultaten tot nu toe.
In een nieuw project wil het Lectoraat Logopedie graag aan de slag met uitwerken van concrete oplossingen voor het werkveld. Daarvoor is een nieuwe subsidieaanvraag ingediend. De NVLF ondersteunt dit initiatief van harte en neemt onder andere deel aan de stuurgroep van dit project.

Status: Het project NoviTijd is afgerond.