Ga door naar hoofdcontent
InformatieAmbitie 1

Ambitie 1

In 2027 is de logopedische zorg hybride ingericht; de optimale combinatie van zorg op afstand én/of op locatie.

Waarom deze ambitie?

COVID-19 heeft eraan bijgedragen dat binnen de logopedische zorg uitgebreid ervaring is opgedaan met online logopedie. Dit met zowel positieve als negatieve ervaringen (zie Handreiking Telelogopedie HU, maart 2021 en resultaten NVLF poll-vraag over visie op online behandelen van maart 2021).

Landelijk is er steeds meer aandacht voor de versterking van de positie van de patiënt. We verwachten dat in het kader van ‘samen beslissen’ de logopedist en de patiënt steeds vaker samen bespreken op welke wijze de logopedische zorg het beste kan worden aangeboden, passend bij de wensen en (digitale) mogelijkheden van de patiënt. Deze ontwikkeling wordt mede ondersteund door initiatieven van onder meer de overheid om de juiste zorg op de juiste plaats te bieden.

De ontwikkelingen om ons heen volgend, verwacht de NVLF dat over enkele jaren de logopedische zorg grotendeels hybride is ingericht. Hybride zorg betekent dat zorg op locatie en zorg op afstand optimaal worden gecombineerd, zodat de kwaliteit van de logopedische zorg hoog blijft. De NVLF benadrukt dat hybride zorg niet betekent dat de behandeling van face-to-face één op één wordt verplaatst naar online. We verwachten dat met behulp van innovatieve ontwikkelingen een deel van de logopedie in een andere vorm aangeboden zal gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan apps die ondersteunen bij het thuis oefenen, de inzet van robots, Virtual Reality  (VR)etc.

Wat gaan we als NVLF doen in 2024?

Digitale bedrijfsvoering: Door de groeiende inzet van e-health groeit het aantal vragen over de financiële haalbaarheid. Als praktijk of afdeling logopedie schaf je steeds minder fysieke behandel- en/of diagnostiekmaterialen aan. In plaats daarvan krijg je te maken met opstart- en licentiekosten.
  Wat betekent dit voor de bedrijfsvoering en wat levert de investering in e-health op? We maken 1 tot 3 uitgewerkte voorbeeldcases van hybride praktijken en/of afdelingen.

Digitaal behandelmateriaal: Er zijn (binnen en buiten het logopedisch domein) online behandelplatforms beschikbaar die ingezet kunnen worden om het oefenen thuis te ondersteunen. De content gericht op logopedie ontbreekt echter. Content die al gemaakt is door praktijken/afdelingen logopedie wordt vaak niet gedeeld. We gaan met het werkveld aan de slag om content te maken. De NVLF faciliteert, de inhoud komt uit het werkveld.

– Toolbox hybride zorg: We vullen een webpagina met tools die je kunnen helpen hybride zorg in jouw dagelijkse werkzaamheden toe te passen. We verwachten de eerste helft van 2024 een viertal tools te publiceren: definities, samen beslissen over hybride zorg, praktische tips en effectiviteit.  

Netwerken: We zetten het netwerk van de NVLF in om aanbieders van e-healthtoepassingen, werkveld, onderzoekers en financiers met elkaar te verbinden. We adviseren en faciliteren initiatieven van deze partijen waar mogelijk op aanvraag.

e-healthmonitor: We monitoren de ontwikkelingen rondom toepassing van hybride zorg door het werkveld.