Ambitie 2
In 2027 wordt de logopedische zorg dicht bij de patiënt aangeboden in interprofessionele teams (juiste zorg op juiste plek).
Waarom deze ambitie?
Door toenemende vergrijzing, complexere zorgvragen en het betaalbaar houden van de zorg, moeten we ons voorbereiden op grote veranderingen. Dat vraagt om samenwerken, het delen van kennis en creativiteit binnen de zorg. Deze onderwerpen zijn door leden benoemd tijdens de Zomertoer 2019. Het zijn ook de drie pijlers van de Juiste Zorg op de Juiste Plek:
- (duurdere) zorg voorkomen;
- zorg verplaatsen en rondom de mensen organiseren;
- zorg vervangen door slimme zorg en inzet eHealth.
Voor de logopedische zorg betekent dit onder meer samenwerking met andere paramedische disciplines, jeugdzorg, wijkteams, onderwijs, VVE, casemanagers etc. om samen zorg te bieden op de plaats waar de patiënt veel verblijft.
Momenteel wordt veel gewerkt in multidisciplinaire teams, waar alle disciplines naast elkaar samenwerken vanuit hun eigen professie en met hun eigen doelen. De NVLF verwacht dat er een verschuiving gaat plaatsvinden van werken in interprofessionele teams. Bij interprofessionele teams staat de mens, de patiënt, centraal. De zorg is gebaseerd op de wensen en behoeften van de patiënt en alle betrokken zorgverleners werken gezamenlijk toe naar één doel.
Wat gaan we als NVLF doen in 2024?
Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt veel aandacht besteed aan regionale samenwerking binnen de zorg. Voor de paramedie betekent dit zowel mono- als multidisciplinair georganiseerd zijn in de regio. Goede georganiseerd zijn in de regio is een noodzakelijke voorwaarde om ambitie 2 te kunnen realiseren.
Ondersteuning monodisciplinaire samenwerkingen
De NVLF ondersteunt sinds 2022 haar leden actief bij het starten en onderhouden van een regionaal monodisciplinair samenwerkingsverband, onder andere met tools, advies, administratievoering en het inzichtelijk maken van wat er gebeurd in de diverse regio’s.
Ondersteuning bij indienen en uitvoeren voucher
De NVLF ondersteunt ook bij het aanvragen van de ZonMW subsidie 2024-2025 bedoeld om de monodisciplinaire samenwerking te versterken.
Ondersteunen kartrekkers
Eind 2023 is een groep van logopedisten, die actief zijn binnen regionale samenwerkingen, geformeerd, waarbij de NVLF initiator, organisator en facilitator is. Op deze manier stelt de NVLF deze leden in staat kennis en ervaringen met elkaar te delen.
Multidisciplinaire samenwerkingen
De NVLF blijft leden ondersteunen die, al dan niet via het monodisciplinair verband, betrokken zijn bij paramedische multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Zo zal zij, op verzoek, aanwezig zijn bij regionale bijeenkomsten in het land. Ondersteuning van de paramedische multidisciplinaire samenwerkingsverbanden zal zoveel mogelijk via PPN en de ROS organisaties verlopen. Op dit moment is het onduidelijk welke activiteiten vanuit het landelijke IZA programma zullen worden ontwikkeld in 2025.
Van belang is dat de paramedie, en dus ook de logopedie, zichtbaar is in de regio’s en een stem krijgt, zeker aan de regiotafels die al gevormd zijn.
Projecten thema ‘Regionale samenwerking’ en verwachte looptijd | |
Ondersteuning bij indienen voucher ZonMW | Januari-december |
Faciliteren van de groep actieve logopedisten (kartrekkers) , o.a. kennisdeling en verbinden | Januari-december |
Actualiseren van het NL overzicht van de mono- en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden | Januari-december |
Ondersteuning van de monodisciplinaire samenwerkingsverbanden | Januari-december |