Ambitie 3
In 2027 is meer direct patiëntgebonden tijd beschikbaar door vermindering van de administratieve lasten.
Waarom deze ambitie?
Sinds enige jaren is er landelijk aandacht voor vermindering van de administratieve lasten in de zorg en het onderwijs. Zo heeft ook de NVLF sinds 2018 het thema ‘schrappen en verbeteren’ hoog op de agenda staan. Bij alle producten en diensten die de NVLF levert wordt de vraag gesteld ‘Hoe kan dit leiden tot vermindering van de administratieve lasten voor de logopedist’. Indien nodig wordt hierover afstemming gezocht met derden. Een mooi voorbeeld hiervan is de EPD-focusgroep die samen met leveranciers kijkt hoe het EPD efficiënter en effectiever kan worden ingericht.
Administratieve lasten zijn op te delen in indirecte tijd algemeen en indirect patiëntgebonden tijd. Bij indirecte tijd kan worden gedacht aan de administratie van de praktijk. Bij indirect patiëntgebonden tijd kan gedacht worden aan het uitwerken van onderzoeksverslagen en/of overleg met derden. Deze ambitie richt zich met name op het verminderen van de indirect patiëntgebonden tijd.
Om plezier te blijven houden in het werk én om de zorg betaalbaar te houden ten tijde van de toenemende zorgvraag is het van belang dat het de kwaliteit van zorg hoog blijft en er voldoende tijd is voor de patiënt. Tijd passend bij de veranderende rol van de logopedist van behandelaar naar coach.
De NVLF wil het aantal uren indirect patiëntgebonden tijd verminderen. De keuze ligt uiteindelijk bij de logopedist zelf of hij/zij deze ‘vrijgekomen tijd’ omzet in directe patiëntenzorg. Gezien de toenemende vraag naar logopedie en de afname van het aantal logopedisten, lijkt dit de NVLF wel wenselijk. Het blijft echter de keuze van de logopedist zelf om hier al dan niet in mee te gaan.
Deze ambitie kent in 2025 twee speerpunten te weten het programma Digitalisering en het Project Optimaliseren bedrijfsvoering eerstelijns praktijken.
Digitalisering
Voor een toelichting op het project Digitalisering verwijzen we naar: https://nvlf.nl/informatie/projectdigitalisering/
De onderdelen van project Digitalisering kennen een inhoudelijke samenhang. Zo is Eenheid van Taal nodig voor Gegevensuitwisseling en bevordert dit de mogelijkheden voor zinvolle Dataverzameling. Beide zijn ook weer zinvol om de waarde van hybride zorg (zie ambitie 1) te onderbouwen. Alle trajecten vragen om integratie in de softwarepakketten van zowel de eerstelijn als de tweede en derde lijn en de preventief werkende logopedisten en de logopedisten werkzaam in het onderwijs. Hetzelfde geldt voor de implementatie van deze pakketten in de verschillende werkvelden.
Projecten thema ‘Digitalisering’ en verwachte looptijd | |
Eenheid van Taal SNOMED | 2025-2028 |
Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) | 2025-2028 |
Gegevensuitwisseling | 2025-2028 |
Dataverzameling | 2025-2028 |
Praktijkvoering
Het Gupta rapport uit 2020 heeft duidelijk gemaakt dat naast de noodzakelijke tariefsverhoging ook aandacht moet zijn voor praktijkvoering vanwege de verhoudingsgewijs lage aantallen declarabele uren (oa door hoge administratieve lasten). Daarnaast heeft de NZa de NVLF gevraagd hoe de logopedie in de eerste lijn in de nabije toekomst wordt georganiseerd, mede naar aanleiding van de wachtlijsten. Met een aantal ervaren praktijkhouders worden (verbeter)voorstellen rondom praktijkvoering opgesteld. Na positieve besluitvorming zal de NVLF starten met implementeren van deze voorstellen. De verwachting is dat zo het gemiddeld aantal declarabele uren omhoog gaat, waardoor een hoger inkomen/salaris kan worden gegenereerd. Deze activiteit heeft daarmee ook raakvlakken met ambitie 4.