Ambitie 4
In 2027 worden logopedisten beloond naar werken, zowel in salaris als in secundaire arbeidsvoorwaarden
Waarom deze ambitie?
De komende jaren neemt de zorgvraag voor logopedie toe, evenals de complexiteit van deze zorgvragen. Er zijn op dit moment echter te weinig logopedisten om deze zorg te kunnen bieden. Dit zien we zowel in de eerste als in de tweede en derde lijn. Bijvoorbeeld aan de wachtlijsten en een toenemend aantal vacatures, die steeds moeilijker ingevuld worden.
Daarnaast merken we dat steeds meer logopedisten die werkzaam zijn in het onderwijs de NVLF vragen hen te ondersteunen bij het maken van bezwaar tegen hun functiewaardering.
De NVLF wil het beroep van logopedie aantrekkelijk maken door beloning naar werken; zowel op financieel gebied als met betrekking tot de overige arbeidsvoorwaarden. Bij belonen naar werk hoort immers een fatsoenlijk loon en minimaal de mogelijkheid tot het opbouwen van een pensioen, vakantiedagen en een vergoeding voor het volgen van vakgerelateerde cursussen. Onderwerpen waarvan wij vinden dat ook binnen de opleidingen voor logopedie aandacht dient te zijn.
Belangenbehartiging
De NVLF behartigt de belangen van ruim 6.600 logopedisten. We lobbyen in politiek Den Haag en overleggen met zorgverzekeraars en de NZa. We zijn onderdeel van het Paramedisch Platform Nederland (PPN), het samenwerkingsverband van zes paramedische beroepsgroepen. Door de krachten te bundelen, hebben we een sterkere stem richting politiek en zorgverzekeraars. We onderhouden ook in 2025 onze contacten met relevante partijen zoals het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de verschillende zorgverzekeraars, het Landelijk Overleg. Opleidingen Logopedie (LOOL) en de Patiëntenfederatie Nederland (PFN).
Daarnaast is de NVLF aangesloten bij de vakbonden FvOv en FBZ. De FvOv (onderwijs) en FBZ (gezondheidszorg) onderhandelen namens de diverse verenigingen, waaronder de NVLF, aan de landelijke cao-tafels. Cao-partijen hebben in het cao-akkoord 2024-2025 het herziene functiewaarderingssysteem Fuwa PO vastgesteld en hebben voor de functiegroep logopedisten nieuwe voorbeeldfuncties vastgesteld. De PO-Raad en de vakbonden hebben afgesproken dat werkgevers voor 1 juli 2025 de functiebeschrijvingen van de medewerkers actualiseren. Dit kan één van de nieuwe voorbeeldfuncties zijn of een zelf beschreven functie. De NVLF zal in samenwerking met de FvOv haar leden hierbij ondersteunen door bijvoorbeeld een het organiseren van een Webinar.Tevens wordt in 2025 een position paper onderwijs opgesteld.
Aanpassen tarieven 1e lijn
De NVLF zet in 2025 in op aanpassing van het tariefsysteem. Na het verschijnen van het Gupta rapport in 2020 heeft de NVLF haar pijlen vooral gericht op de overleggen met de zorgverzekeraars om de tarieven te verhogen naar marktconforme tarieven. De NVLF moet concluderen dat dit anno 2025 niet meer werkt. Daarom verlegt de NVLF haar focus. We zetten nu vooral in op aanpassen van de financieringsstructuur, denk bijvoorbeeld aan het invoeren van minimum tarieven door de NZa. Bij deze lobby trekken we op met PPN en KNGF.
Vacatures en wachtlijsten logopedie
De NVLF zet zich in om de problematiek rond de vacatures en wachtlijsten onder de aandacht te brengen, bij relevante stakeholders zoals politiek en zorgverzekeraars. Daarnaast zetten we ons onverminderd in voor de promotie van het vak. We focussen ons in 2025 met name op instroom van nieuwe vakgenoten en richten ons in samenwerking met het LOOL op middelbare scholieren, herintreders & zij-instromers om zo de instroom te helpen vergroten. Het onderwerp wachtlijsten komt ook terug bij ambitie 5. Daarnaast gaat de NVLF verkennen of het anders inzetten van personeel een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de vacatures en wachtlijsten, denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een flexpool.
Projecten thema ‘Belangenbehartiging & toegankelijkheid van zorg’ en verwachte looptijd | |
Belangenbehartiging | januari – december |
Aanpassen tarieven | januari – december |
Vacatures en wachtlijsten | januari – december |