Ambitie 5
In 2027 beslissen logopedisten samen met de cliënt goed geïnformeerd over de beste (passende) zorg.
Waarom deze ambitie?
In deze ambitie komen een aantal elementen van passende zorg aan bod. Als eerste ‘samen beslissen’. Hiermee wordt bedoeld dat de logopedische begeleiding in samenspraak met en gezamenlijk rondom de cliënt tot stand komt. Afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van iedere individuele cliënt, want passende zorg is altijd maatwerk. Daarvoor is het nodig dat zowel logopedist als cliënt goed geïnformeerd worden over de best passende zorg. Dat betekent dat de logopedist actief op zoek gaat naar de laatste stand van zaken op het gebied van wetenschap en praktijk omtrent het betreffende topic en de meerwaarde voor de cliënt en dit bespreekt met de client. Op die manier kunnen ze samen goed geïnformeerd beslissen over de best passende zorg.
Het belangrijkste uitgangspunt voor passende zorg is dat het effectief is, voldoet aan de stand van de wetenschap en meerwaarde heeft voor de cliënt. Daarnaast komt passende zorg tot stand met doelmatige inzet van mensen, middelen en materialen. Er is gekozen voor de term passende zorg in deze ambitie, omdat dit vanuit het Integraal Zorg Akkoord de gangbare term is. Mocht jij als logopedist op jouw specifieke werkplek je beter herkennen in een term als ‘passende begeleiding’ of ‘passend werken’, dan mag je het ook zeker op die wijze interpreteren.
De NVLF ondersteunt logopedisten bij het invullen van deze ambitie onder meer door het ontwikkelen en up-to-date houden van mono- en multidisciplinaire richtlijnen en het laagdrempelig toegankelijk maken van de nieuwe kennis en inzichten uit deze richtlijnen voor logopedist en cliënt. De NVLF verwacht dat logopedisten zich voortdurend bijscholen door te participeren in kwaliteitskringen, het volgen van scholingen, het bijhouden van de (wetenschappelijke) vakliteratuur en zich registreren in het KP register als dit nog niet het geval is.
Bij de richtlijnen die de NVLF herziet, zorgen we ervoor dat de richtlijnen voldoen aan de laatste wetenschappelijke inzichten en praktijk en van meerwaarde zijn voor de client. Dit bereiken we door naast logopedisten ook andere belangrijke stakeholders te betrekken bij de ontwikkeling. Bij de oplevering van een richtlijn zorgen we voor een goede implementatie onder logopedisten en een toegankelijke versie voor patiënten. Daarnaast dragen we actief bij aan multidisciplinaire richtlijnen om zo de rol van de logopedist goed zichtbaar te houden in het constant ontwikkelende zorglandschap. Nieuwe inzichten vertalen we laagdrempelig terug naar het werkveld middels webinars, e-learnings, jaarcongres en andere communicatiemiddelen.
Richtlijnen en andere kwaliteitsinstrumenten
Vanuit het ZonMw Programma Paramedische Zorg zijn subsidiegelden beschikbaar voor de paramedische sector bedoeld voor de ontwikkeling en herziening van mono- en multidisciplinaire richtlijnen en kwaliteitsinstrumenten, en voor onderzoek naar vragen uit de Kennisagenda Logopedie 2024-2029. In 2024 zijn de ontwikkeltrajecten voor de herziening van de richtlijnen TOS (Taalontwikkelingsstoornis) en Afasie gestart. Deze trajecten worden in 2025 afgerond. Daarnaast starten we eind 2024 met de ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn dementie.
Op 1 juli 2025 gaan de nieuwe kwaliteitscriteria 2025-2030 in. In het tweede kwartaal vinden diverse implementatieactiviteiten plaats in samenwerking met het Kwaliteitsregister Paramedici, waaronder een webinar met aandacht voor keuze van activiteiten passend bij de werkervaring van de logopedist.
De NVLF start in de eerste helft van 2025 met het project om de huidige kwaliteitscyclus te evalueren, die na 3 jaar aan vervanging toe is. Hiermee geven we ook gehoor aan het verzoek van leden om de cyclus uitgebreider te herzien, waarbij ook aandacht komt voor onderwerpen zoals toekomstbestendigheid. Het doel van het instrument blijft om, logopedisten de tools te geven die bijdragen aan de transparantie en verbetering van de kwaliteit van zorg. Een werkgroep van leden(praktijkhouders), commissieleden, stakeholders (HCA en Kiwa) gaat zich buigen over de bestaande kwaliteitscyclus en evalueert op basis van de knelpunten die worden. De verwachting is dat er medio 2025 een nieuwe kwaliteitscyclus kan worden gepubliceerd.
Projecten Richtlijnen en andere kwaliteitsinstrumenten’ en verwachte looptijd | |
Herziening en implementatie van de logopedische richtlijn TOS | okt 2024 – okt 2025 |
Herziening en implementatie van de logopedische richtlijn Afasie | okt. 2024 – okt 2025 |
Ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn dementie | nov 2024 – okt 2026 |
Evaluatie en herziening NVLF Kwaliteitscyclus 2026 | okt. 2024 – juni 2025 |
Implementatie criteria Kwaliteitsregister Paramedici 2025-2030 | juni 2025 – juni 2026 |
Patiëntreis TOS
In samenwerking met de FENAC, SIAC en Siméa ontwikkelt de NVLF een visuele kaart die de reis van een kind met taalproblemen inzichtelijk maakt. Dit project heeft als doel om de huidige knelpunten in de ketenzorg rondom deze doelgroep te identificeren en mogelijke oplossingen te formuleren. We richten ons specifiek op de doorstroom van zorg en onderwijs, waarbij we aandacht hebben voor tijdige signalering, diagnostiek, behandeling en de samenwerking tussen de verschillende professionals. De “patiëntreis” geeft niet alleen inzicht in de uitdagingen, maar dient ook als basis voor beleidsadviezen gericht op het verbeteren van de ketenzorg. Tijdens het halfjaarlijkse bezoek van de NVLF aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal dit project worden gepresenteerd om beleidsmakers een concrete en visuele weergave van de zorgrealiteit te bieden, met als uiteindelijk doel een efficiënter en kostenbewust zorgtraject voor kinderen met taalproblemen. Met dit project streven we naar verbetering van de samenwerking tussen zorg- en onderwijs9professionals en hopen we een waardevolle bijdrage te leveren aan de beleidsvorming op dit gebied.
SEO rapport
De NVLF heeft in 2012 een rapport door bureau SEO laten opstellen die de maatschappelijke kosten en baten van logopedie heeft onderzocht. Momenteel (november 2024) wordt intern onderzocht of het nuttig is dit onderzoek opnieuw te laten uitvoeren.
Evidence summaries
De Wetenschapsraad Logopedie is in opdracht van de NVLF in het najaar van 2024 gestart met de ontwikkeling en herziening van evidence summaries. De evidence summaries geven een beknopte weergave van de belangrijkste bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek. Er worden evidence summaries geschreven of herzien voor de volgende onderwerpen: afasie, stotteren, spraakproductiestoornissen, taalontwikkelingsstoornissen, functionele stemstoornissen, hoofdhalskanker, idiopathische perifere aangezichtsverlamming, neurodegeneratieve aandoeningen en Parkinson(ismen), spastische cerebrale parase bij kinderen, spierziekten (ALS, PSMA, PLS, FSHD, SMA, DMD), gehoor en broddelen.
Wachtlijsten
In samenwerking met het lectoraat Participatie door Communicatie is een subsidie aangevraagd voor het ontwikkelen van een zelfmanagementtool voor kinderen met taalproblemen die op de wachtlijst staan voor logopedie. De zelfmanagementtool is bedoeld om de wachttijd te benutten in het voordeel van kind en ouder. Naast de NVLF en het lectoraat werken ook logopediepraktijken mee aan het project.
Projecten andere kwaliteitsinstrumenten II en verwachte looptijd | |
Patiëntreis TOS | aug 2024 – feb 2025 |
Uitvoering onafhankelijk onderzoek (SEO rapport) naar de waarde van logopedie2 | n.n.b. |
Ontwikkeling en implementatie Evidence Summaries | okt 2024 – maart 2025 |
Zelfmanagement tool Wachtlijsten | april 2025 – mrt 2027 |