Beeldbellen

Sinds de eerste lockdown in Nederland vanwege de COVID-19 pandemie is beeldbellen één van de meest gebruikte vormen van digitaal contact tussen logopedist en cliënt. Uit de e-healthmonitor 2023 blijkt dat 82% van de logopedisten hier in meer of mindere mate gebruik van maakt. Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips, samengesteld door de werkgroep hybride zorg (2022-2023).
Beeldbellen: Wat zegt de literatuur?
In 2024 zijn een tweetal interessante artikelen verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie over de effectiviteit van beeldbellen als onderdeel van de logopedische behandeling. Lees de artikelen hieronder.
Van de Wetenschapsraad
Online logopedie via beeldbellen: even effectief als face-to-face
Sanne Diepeveen en Hanneke Kalf
Nederlands Tijdschrift voor Logopedie, Jaargang 96, editie 2, juni 2024
Richtlijn: Telepraktijk voor logopedie en audiologie bij kinderen ≤ 12 jaar
In België is in 2023 de Richtlijn: Telepraktijk voor logopedie en audiologie bij kinderen ≤ 12 jaar gepubliceerd.
Deze richtlijn is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Evikey netwerk, UCLouvain, ULiège, Artevelde Hogeschool en Thomas More.
In deze richtlijn wordt gesproken Waar in deze richtlijn wordt gesproken over ‘telebehandeling, kan voor de Nederlandse situatie ‘beeldbellen’ worden gelezen.
De richtlijn is door twee beleidsmedewerkers van de NVLF beoordeeld middels de AGREE-methode. Uit deze beoordeling is gebleken dat deze Belgische richtlijn ook in de Nederlandse praktijk goed bruikbaar is met mogelijk hier en daar aanpassingen omdat het zorgsysteem in Nederland anders is georganiseerd. Als knelpunten geven de twee beoordelaars aan dat het niet duidelijk is wat er precies aan de patiënten is gevraagd bij de totstandkoming van de richtlijn en hoe de richtlijn is geïmplementeerd in België.
Beeldbellen: Welke applicatie is geschikt?
Overweeg je om met cliënten te gaan beeldbellen en weet je niet hoe dit aan te pakken? De NVLF werkgroep hybride zorg heeft hiervoor een handige checklist opgesteld.
Ga direct naar de checklist
Beeldbellen: Praktische adviezen
Beeldbellen: Ervaringen van de werkgroep hybride zorg.
De NVLF werkgroep hybride zorg heeft op basis van literatuur en de ervaringen van de werkgroepleden een document opgesteld met adviezen over beeldbellen. Lees de adviezen hier.
Beeldbellen: Zorg goed voor je stem.
Wanneer je veel gebruik maakt van videobellen, kan je hierdoor last krijgen van je stem. Het Stemplatform heeft adviezen opgesteld die jou helpen om gedurende een lange werkdag achter een scherm goed voor je stem te zorgen. Lees de adviezen hier.
Beeldbellen: Wet- en regelgeving.
De NVLF werkgroep hybride zorg had bij de start veel vragen over de privacywet- en regelgeving rond hybride logopedie en in het bijzonder beeldbellen. Zij hebben zich hierover laten informeren door een jurist en formuleren de volgende aanbeveling:
– “ De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hoeft geen obstakel te vormen voor het aanbieden van hybride zorg. De kaders voor hybride logopedie zijn hetzelfde als voor fysieke logopedie. Er verandert eigenlijk niets. Wel is belangrijk dat je periodiek toetst of je bij het aanbieden van beeldbellen nog aan deze kaders voldoet.” Meer informatie over de AVG lees je hier.