Ga door naar hoofdcontent
InformatieHoogleraren Logopedie

Hoogleraren Logopedie

Hoogleraren die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het vak

Prof. Dr. Helbert Damsté
Prof. Dr. Helbert Damsté (1925-2017)was een pionier in de foniatrie en logopedie. Hij promoveerde in 1958 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp slokdarmspraak na laryngectomie. Samen met zijn vrouw, Tiete Damsté-Terpstra, en logopediste Annie Moolenaar-Bijl, zette hij de eerste stappen in de behandeling van gelaryngectomeerden met slokdarmspraak. Onder zijn leiding groeide de afdeling Foniatrie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht uit tot een kenniscentrum voor wetenschappelijk onderzoek en behandeling van diverse stem- en spraakstoornissen. In 1967 werd hij deeltijdhoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en in 1980 gewoon hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Zijn internationale contacten leidden tot nascholingen voor logopedisten in stemmethodieken en stotterbehandelingen. In 2002 richtte hij samen met zijn vrouw het Damsté-Terpstra Fonds op ter ondersteuning van praktische en preventieve logopedie.

Prof. Dr. Philippe Dejonckere
Prof. Dr. Philippe Dejonckere is een vooraanstaand KNO-arts en foniater (UMC Utrecht), gespecialiseerd in stemstoornissen en hun behandeling. Hij was hoogleraar Logopedie en Foniatrie op de NVLF leerstoel van 1991-2002. Daarna werd hij gewoon hoogleraar logopedische wetenschap. Hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van medische en gedragstherapeutische behandelmethoden voor stemproblemen. Zijn werk heeft geleid tot nieuwe inzichten in de diagnostiek en therapie van stemstoornissen, wat de logopedische praktijk aanzienlijk heeft verrijkt. Daarnaast is hij van grote betekenis geweest voor de academisering van de logopedie als oprichter van het deeltijdprogramma Logopediewetenschap (2003) binnen de master Klinische Gezondheidswetenschappen van het UMC Utrecht.

Prof. Dr. Ellen Gerrits
Prof. Dr. Ellen Gerrits was de eerste logopedist op de NVLF leerstoel Logopediewetenschap (2014-2024) aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast was ze ook lector Logopedie aan de Hogeschool Utrecht. Vanaf 2025 is ze gewoon hoogleraar Spraak- en taalstoornissen bij kinderen en volwassenen. Haar onderzoek richt zich op het verbeteren van communicatieve participatie van kinderen en volwassenen met spraak- en taalstoornissen door innovatie van logopedische interventies. Ze heeft de master Logopediewetenschap voortgezet en uitgebreid met een master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals (UMC Utrecht). Daarnaast heeft ze de Wetenschapsraad Logopedie opgericht en de eerste Kennisagenda Logopedie (2018) ontwikkeld, waarin onderzoeksvragen uit het werkveld zijn verzameld.