Logopedie Innovatieprijs
De Logopedie Innovatieprijs is dé jaarlijkse prijs waarin innovatieve ideeën van logopediestudenten onder de aandacht worden gebracht. Ben jij een student met een vernieuwend idee dat de logopedische zorg kan verbeteren? Heb jij tijdens je opleiding een product of dienst ontwikkeld die de behandeling van cliënten logopedie ondersteunt, verbetert of aangenamer maakt? Dan is deze prijs een unieke kans om jouw project in de schijnwerpers te zetten.
Voor wie is de Innovatieprijs bedoeld?
De Innovatieprijs richt zich op studenten die tijdens hun studie een innovatief concept, product of dienst hebben ontwikkeld. Dit kan variëren van een adviesrapport tot een werkend prototype dat logopedische zorgprocessen verbetert of cliënten ondersteunt.
Twee prijzen voor innovatie
Vanaf 2025 bestaat de Logopedie Innovatieprijs uit twee onderdelen:
NVLF Ledenprijs
De NVLF Ledenprijs is de publieksprijs: logopedisten stemmen tijdens het NVLF Congres op hun favoriete of meest relevante project. Een vakjury selecteert drie genomineerden uit alle inzendingen. Tijdens het congres pitchen zij hun project met een video van maximaal 90 seconden. De winnaar ontvangt een geldprijs van €250 en de opleiding krijgt de Logopedie Innovatieprijs Wisseltrofee.
Damsté-Terpstra Aanmoedigingsprijs
Nieuw dit jaar is de Damsté-Terpstra Aanmoedigingsprijs. Deze prijs wordt toegekend door het bestuur van het Damsté Terpstra Fonds (DTF) en is bedoeld voor projecten met potentie om verder te groeien richting praktijk, markt of vervolgonderzoek.
De winnaar krijgt inhoudelijke coaching (maximaal zes uur) én ondersteuning bij het aanvragen van subsidie. Studenten kunnen bij hun inzending aangeven of zij ook voor deze prijs in aanmerking willen komen. Het fonds kijkt onder andere naar originaliteit, praktische toepasbaarheid en toekomstwaarde van het project.
Studenten geven bij hun aanmelding voor de Logopedie Innovatieprijs aan of zij voor deze prijs in aanmerking willen komen.
Hoe werkt het?
Logopedieopleidingen uit heel Nederland kunnen jaarlijks één project insturen. De opleiding bepaalt welk project dat is, op basis van inzendingen van studenten. Wil je meedoen? Meld je dan vóór 30 mei 2025 bij je opleiding aan met jouw idee: een concept, prototype of adviesrapport dat je tijdens de bachelorfase hebt ontwikkeld.
Je mag alleen of in een team meedoen. Geef bij je aanmelding ook aan of je wilt meedingen naar de Damsté-Terpstra Aanmoedigingsprijs.
Elke opleiding selecteert vervolgens uiterlijk 6 juni 2025 het project dat namens de opleiding wordt ingezonden. Het definitieve product (maximaal drie A4) moet vóór 23 juni 2025 door de opleiding worden opgestuurd.
De NVLF en het LOOL organiseren de prijs gezamenlijk. Een vakjury kiest drie genomineerden; logopedisten stemmen tijdens het NVLF Congres op 7 november op hun favoriet. Het Damsté Terpstra Fonds wijst daarnaast de winnaar van de Aanmoedigingsprijs aan.
Promotiematerialen Logopedie Innovatieprijs 2025
Wil je als opleiding logopedie je studenten enthousiast maken voor de Logopedie Innovatieprijs 2025? Gebruik dan onderstaande materialen. Daarmee breng je de prijs eenvoudig onder de aandacht in jullie eigen communicatiekanalen.
Wat vind je hier?
Banners voor sociale media (Instagram, Facebook, LinkedIn), Afbeelding voor een e-mailhandtekening, Printbestand voor een A3-poster, Tekstsuggestie voor sociale media. Gebruik onderstaande materialen bijvoorbeeld in jullie nieuwsbrief, op het intranet, tijdens colleges of via de socials van de opleiding.
Download hier de materialen
Oproep
Reminder
Heb je vragen?
Mail naar communicatie@nvlf.nl.
Winnaar Logopedie Innovatieprijs 2024

Nisanur Konuksever won met haar project Taalbrug, een innovatief idee dat het gemakkelijker maakt voor logopedisten en ouders om met elkaar te communiceren, door logopedische terminologie begrijpelijker te maken voor thuisgebruik. Haar project werd met lof geprezen door de vakjury om de praktische aanpak en de positieve impact op de communicatie tussen zorgverleners en gezinnen.
Disclaimer
De organisatie van de Logopedie Innovatieprijs zal zich onthouden van commentaar over de inhoud van de ingezonden projecten en zal zich beperken tot het geven van algemene informatie over de drie genomineerde projecten, zoals een korte samenvatting van het project, het aantal inzendingen en de namen van de genomineerden. Door deel te nemen aan de Logopedie Innovatieprijs, erkennen de deelnemers dat de organisatie geen verplichting heeft om hun ideeën te beschermen of vertrouwelijk te houden en vrijgesteld is van elke aansprakelijkheid met betrekking tot de bescherming van hun ideeën of de vertrouwelijkheid ervan.