Programma KKB-Kennisdag
Neem jij deel aan een kwaliteitskring? Neem deel samen met je KKB’er!
De KKB dag 2025 is op 8 februari. Dit jaar volledig online, zodat je vanaf elke locatie kunt deelnemen. Op zaterdag 8 februari 2025, van 9:00 tot 13:00 uur, staat een ochtend vol inspirerende sessies en boeiende gesprekken op je te wachten. Per kring mag de KKB’er 1 deelnemer meenemen!
Wat kun je verwachten? Bekijk hieronder het programma:
Het programma begint nu om 9.15 volgens de pagina maar we starten om 9.00 met een welkomstwoord. Tussen 8.30 en 9.00 is het inloop en aanmelden.
Plenaire sessie: Communicatieve participatie – de kern van logopedie
Tijd: 9:15 – 10:00 uur
In deze sessie ontdek je waarom communicatieve participatie de belangrijkste uitkomst van logopedie is. Je krijgt inzicht in hoe diagnostiek en behandeldoelen bijdragen aan de participatie van cliënten in hun dagelijks leven. Van kinderen met taalproblemen tot volwassenen met afasie, deze sessie biedt waardevolle inzichten voor iedereen in de kwaliteitskringen.
Sprekers:
Eline Alons, logopedist en promovendus bij het lectoraat Logopedie – Participatie door Communicatie (Hogeschool Utrecht), ontwikkelt meetinstrumenten om communicatieve participatie te meten.
Laurien Brauner, eveneens promovendus en logopedist, onderzoekt hoe deze instrumenten kunnen helpen om samen met cliënten doelen te stellen.
Leerdoelen:
- Je kunt de definitie en het belang van communicatieve participatie in alle levensfasen uitleggen.
- Je kunt voorbeelden geven van hoe communicatieve participatie het dagelijks leven van cliënten beïnvloedt.
- Je kent de nieuwste ontwikkelingen in het meten van communicatieve participatie en het opstellen van doelen.
- Je begrijpt de rol van communicatieve participatie in jouw eigen diagnostiek en behandelplannen.
- Je kunt samen met je kwaliteitskring concrete stappen plannen om communicatieve participatie te integreren, ondersteund door het kerndossier.
Netwerkcarrousel
Tijd: 10:00 – 10:30 uur
Tijdens de netwerkcarrousel krijg je de kans om collega-logopedisten te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. In twee rondes van 15 minuten spreek je met een groep van zes willekeurige collega’s. Om het gesprek op gang te brengen of te verdiepen, hebben we een aantal inspirerende gespreksonderwerpen voorbereid. Het is een informele manier om ervaringen te delen, nieuwe inzichten op te doen en je netwerk te versterken.
Parallelsessies (ronde 1)
Tijd: 10:30 – 11:15 uur
Parallelsessie 1:
Samenwerking in de regio vanuit de kring
Als logopedist werk je dagelijks aan de beste zorg voor je cliënten. Maar hoe kun je jezelf blijven ontwikkelen en inspelen op de veranderende eisen in de zorg? Vanuit de NVLF stimuleren we monodisciplinaire samenwerking, zoals kwaliteitskringen en regionale samenwerkingen, omdat deze elkaar versterken en bijdragen aan betere zorg.
Samenwerking en kwaliteit zijn onmisbaar in de zorg, en jij speelt hierin een sleutelrol. Tijdens deze sessie ontdek je hoe kwaliteitskringen en regionale samenwerking elkaar kunnen versterken en hoe dit jou als professional verder helpt. Een sterke kwaliteitskring stimuleert niet alleen jouw eigen ontwikkeling, maar draagt ook bij aan betere samenwerking in jouw regio.
Wil je weten hoe jouw kring zorgkwaliteit kan verhogen en invloed kan hebben in jouw regio? Deze sessie biedt je praktische inzichten en inspiratie om direct aan de slag te gaan.
Sprekers:
Boudewijn de Ridder, verenigingsmanager van de NVLF, Ineke Schavemaker, logopedist, praktijkhouder, mede-oprichter van het monodisciplinaire samenwerkingsverband Betrokken en Bevlogen Logopedisten Kennemerland (BLOK-mz). Momenteel is zij voorzitter van het Paramedisch Platform Zuid Kennemerland (PP-ZK) en Femke van Eijck, logopedist, vrije vestiging. Bestuurslid PPZOB Logopedie, onderdeel van Paramedisch Platform Brainport (Eindhoven de Kempen en Helmond en de Peel
Leerdoelen:
- Je begrijpt waarom monodisciplinaire samenwerking van belang is.
- Je kent het verschil tussen een kwaliteitskring en een monodisciplinaire samenwerking.
- Je hebt inzicht in hoe deze samenwerkingsvormen elkaar kunnen versterken.
- Je herkent de voordelen van deelname aan een kwaliteitskring.
- Je kunt concrete acties ondernemen om met jouw kring regionale samenwerking te stimuleren.
Parallelsessie 2: Effectief interveniëren in groepsdynamiek
Samenwerken in een kwaliteitskring is waardevol, maar vraagt soms om inzicht en vaardigheden in groepsdynamiek. Hoe speel je in op de behoeften van de groep? Hoe zorg je ervoor dat iedereen actief bijdraagt? En hoe maak je lastige onderwerpen bespreekbaar?
Tijdens deze sessie krijg je praktische handvatten om stevig in je rol te staan en de dynamiek in je groep effectief te sturen. We bespreken hoe je signalen rondom groepsbehoeften herkent en bespreekt, zoals inclusie, invloed, en inspiratie. Daarnaast leer je hoe je interventies kunt doen op vier communicatieniveaus: inhoud, procedure, interactie en gevoel.
Met concrete tools, zoals “Het Goede Gesprek,” krijg je de middelen om lastige situaties aan te pakken en met meer vertrouwen en effectiviteit te werken aan samenwerking binnen jouw kwaliteitskring.
Spreker:
Murielle Spanhoff, teamcoach en leiderschapstrainer, ondersteunt organisaties en teams in het versterken van samenwerking.
Leerdoelen:
- Je herkent groepsbehoeften en weet hoe je deze naar boven haalt.
- Je stimuleert kringleden om actief bij te dragen.
- Je kunt lastige onderwerpen bespreekbaar maken in de kring.
- Je kent de vier communicatieniveaus en weet hoe je daarop kunt interveniëren.
- Je weet hoe je zowel direct als indirect effectief kunt ingrijpen.
Pauze
Tijd: 11:15 – 11:30 uur
Neem even de tijd om te ontspannen, een kop koffie te halen en je voor te bereiden op de volgende sessie.
Parallelsessie 3:
AI Notulist voor kwaliteitskringen
De NVLF werkt aan een innovatieve tool die kwaliteitskringbegeleiders ondersteunt bij het notuleren. Tijdens deze sessie krijg je een exclusieve inkijk in de plannen en mogelijkheden van deze AI-notulist. Deze tool helpt je om vergaderingen transcriptiegestuurd om te zetten in notulen die voldoen aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici.
Minder tijd kwijt aan administratie betekent meer focus op inhoudelijke groei binnen je kring. Je hoort alles over de voordelen en mogelijke risico’s van AI, en jouw input is welkom om deze tool nóg beter te maken. Dit is je kans om te zien hoe technologie jouw werk eenvoudiger en efficiënter kan maken.
Spreker:
Maaike de Kleijn, logopedist en projectleider, werkt samen met de NVLF aan deze innovatieve ontwikkeling.
Leerdoelen:
- Je weet wat AI is en hoe het kan ondersteunen bij notuleren.
- Je kent de voordelen van AI ten opzichte van traditioneel notuleren.
- Je bent je bewust van de risico’s van AI bij notuleren.
- Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen van AI binnen kwaliteitskringen.
Parallelsessie 4:
Nieuwe verbetermethodiek: de denkhoeden van Bono
Tijdens deze sessie maak je kennis met de denkhoeden van Bono: een nieuwe verbetermethodiek die helpt situaties vanuit verschillende perspectieven te benaderen, van creatief tot gestructureerd, en van emotioneel tot feitelijk.
In een interactieve sessie leer je hoe je deze methode direct kunt toepassen op praktijkcasussen. Door tools zoals Mentimeter te gebruiken, combineren we een luchtige introductie met realistische toepassingen. Deze methode biedt niet alleen inspiratie, maar helpt je ook om je kringwerk te verrijken en resultaten te verbeteren.
Spreker:
Ellen Schiffeleers, facilitator en trainer, ondersteunt paramedici en teams bij veranderings- en ontwikkelingsprocessen.
Leerdoelen:
- Je kent de theorie achter de denkhoeden van Bono.
- Je kunt de denkhoeden toepassen in de kring.
- Je bekijkt casussen vanuit verschillende denkhoeden.
- Je kunt de denkhoeden uitleggen aan je kringleden.
Extra Oproep: Logopedist die casus inbrengt tijdens sessie, op locatie in Woerden.
Om de sessie verbetertechnieken door te laten gaan is het noodzakelijk dat er een logopedist een casus inbrengt tijdens de sessie. Op locatie in Woerden. We zoeken een enthousiaste deelnemer die een casus wil inbrengen. Hierdoor wordt de sessie praktijkgericht. Het gaat om een unieke mogelijkheid om samen met de spreker Ellen Schiffeleers jouw casus voor te bereiden en tijdens de sessie te bespreken. Dit levert niet alleen jou, maar ook de andere deelnemers waardevolle handvatten op om direct mee aan de slag te gaan in de kwaliteitskring. Wij horen het graag voor vrijdag 17 januari. Wil je meehelpen of heb je vragen? Mail dan naar: g.reuter@nvlf.nl
Gespreksronde
Tijd: 12:15 – 12:55 uur
Tijdens de gespreksronde sluiten we de ochtend gezamenlijk af. Dit interactieve moment biedt de ruimte om ervaringen en inzichten uit de sessies te bespreken. Wat inspireerde je het meest, en hoe kun je dit toepassen in jouw kwaliteitskring? Door samen in gesprek te gaan, inspireer je elkaar om de opgedane kennis direct om te zetten in concrete acties. Zo ga je niet alleen geïnspireerd, maar ook praktisch voorbereid naar huis, met ideeën die je meteen in de praktijk kunt brengen.
Afsluiting
Tijd: 12:55 – 13:00 uur
We sluiten de ochtend gezamenlijk af met een korte reflectie en dankwoord van Marnix de Romph.
Per kring mag er naast de KKB’er 1 kringlid deelnemen.
De KKB dag is geaccrediteerd voor 4 punten.