Samenwerking door en met logopedisten
Wat is samenwerking?
Samen werken we aan een betere zorgtoekomst door de kwaliteit van zorg te verbeteren en efficiënter te werken. Regionalisering is een model waarbij zorgdiensten gedecentraliseerd worden en georganiseerd zijn op regionaal niveau. Regionale samenwerking biedt veel voordelen voor zorgverleners, inwoners, cliënten en stakeholders. Door samen te werken vergroten we de zichtbaarheid van de paramedische beroepsgroepen, spelen we beter in op de behoeften van de regio en staan we gezamenlijk sterker tegenover zorgverzekeraars en andere organisaties.
Het opzetten van een effectieve regionale paramedische samenwerking begint met een sterke basis binnen de eigen discipline, gevolgd door samenwerking met andere disciplines;
Er wordt binnen samenwerkingsverbanden onderscheid gemaakt tussen monodisciplinaire en multidisciplinaire samenwerking. Vanuit een monodisciplinair samenwerkingsverband kan een afgevaardigde logopedist deelnemen aan de multidisciplinaire samenwerking. Hierdoor kan de logopedist met mandaat de achterban vertegenwoordigen. Ook kan er op deze manier aangesloten worden aan de regiotafel.
Waarom is monodisciplinaire samenwerking nodig?
Monodisciplinaire samenwerking versterkt de positie en zichtbaarheid van logopedische zorg in de regio. Het zorgt voor bestuurlijke betrokkenheid, waardoor een logopedist met mandaat deelneemt aan regionale besluitvorming over de zorg. Dit is cruciaal, aangezien afspraken met zorgverzekeraars vanaf 2030 regionaal worden gemaakt volgens de visie op de eerstelijnszorg. Door als een gezamenlijke entiteit op te treden, krijgen paramedici meer mogelijkheden en een sterke gezamenlijke stem richting zorgverzekeraars en andere zorginstanties.
Samenwerking bevordert data-gedreven werken en transparantie, wat leidt tot betere zorg. Het zorgt ervoor dat logopedisten/paramedici als betrouwbare samenwerkings- en netwerkpartners worden gezien en bijdraagt aan concrete samenwerking met ziekenhuizen, GGZ, huisartsen, VVT-instellingen, gemeenten en het sociale domein.
Daarnaast biedt samenwerking de mogelijkheid om gezamenlijk in te kopen, wat kosten bespaart en toegang tot nieuwe technologieën en innovaties vergemakkelijkt. Hierdoor werken logopedisten/paramedici efficiënter en effectiever.
Voordelen monodisciplinaire samenwerking
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) richt zich op het verbeteren van de Nederlandse zorgsector door samenwerking aan een aantal kerndoelen. De voordelen van monodisciplinaire regionale samenwerking in de logopedie dragen bij aan het behalen van deze doelen:
- Verbeterde Zorgkwaliteit
- Efficiënter Werken
- Innovatiever werken
- Vergrootte Zichtbaarheid
- Toegankelijkheid vergroten
Hoe
Uitgebreidere informatie hierover is te vinden in de Toolkit Regionalisering.