STAPP Therapy

STAPP is een logopedisch oefenplatform dat speciaal is ontworpen voor de behandeling van spraak- en taalproblemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals afasie en spraakapraxie. Judith Feiken, klinisch linguïst, logopedist en onderzoeker, heeft STAPP ontwikkeld vanuit haar expertise en toewijding aan de behandeling van neurologische spraak- en taalproblemen. Het platform biedt oefenmodules die patiënten in staat stellen intensief te oefenen gedurende de acute, revalidatie- en chronische fase, waarbij de logopedist (op afstand) de oefeningen en opdrachten klaarzet voor de patiënt en beheert.
Het STAPP platform is bedoeld voor jou als logopedist wanneer je werkt met patiënten met NAH. Het platform draagt bij aan een effectieve en efficiënte behandeling van afasie en spraakapraxie. Het platform kan zowel tijdens de therapie als zelfstandig door de patiënt thuis worden ingezet.
De oefeningen voor afasie zijn gerangschikt naar de verschillende onderliggende linguïstische (talige) processen en zijn gebaseerd op de behandelmethodiek ‘Module Specifieke Therapie’ (MST). Als logopedist heb je toegang tot passende oefeningen ter verbetering van de vier modaliteiten en bijbehorende sub-processen: begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Per modaliteit zijn de oefeningen gerangschikt naar de onderliggende processen (modules/routes uit het model van Ellis & Young) en opgebouwd in moeilijkheidsgraad.
De oefeningen voor spraakapraxie zijn gebaseerd op het ‘Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak’ (TIAS) en richten zich primair op het verbeteren van de motorische programmering van woorden en zinnen, waardoor er een betere grip ontstaat op de doelbewuste initiatie en uitspraak.
Ons aanbod in oefeningen is daarnaast uitgebreid met oefeningen uit de MOVE app van Roessingh revalidatie gericht op werkwoorden en voorzien van video. Daarnaast zijn de oefeningen en content van TOP-woordvinding volledig geïntegreerd in het platform.
Wil jij zelf STAPP uitproberen? Vraag dan een geheel vrijblijvend gratis proefmaand aan via: https://stapp.solutions/proefabonnement/. Als NVLF lid krijg je extra voordeel op het STAPP-platform.
Naast het moderne STAPP platform kan je ook gebruik maken van de TIAS box (het Therapeutisch Instrument voor apraxie van de Spraak). De TIAS box is een praktische en gestructureerde methodiek die jou als logopedist helpt om therapie effectief en efficiënt toe te passen. Het beschrijft hoe je kunt inspelen op de onderliggende stoornissen en subtypen van spraakapraxie met verschillende bijbehorende therapeutische benaderingen. De werkwijze is stapsgewijs uitgewerkt in de oriëntatie-, oefen-, automatiserings- en transferfase.
Voor een beter inzicht in de wetenschappelijke onderbouwing van digitale oefenplatforms zoals STAPP, verwijzen wij naar relevante literatuur.
De Cock, E., Batens, K., Feiken, J., Hemelsoet, D., Oostra, K., & De Herdt, V. (2021). The feasibility, usability and acceptability of a tablet-based aphasia therapy in the acute phase following stroke. Tijdschrift/bron. Dit onderzoek beoordeelt de haalbaarheid, bruikbaarheid en acceptatie van tabletgebaseerde afasietherapie in de acute fase na een beroerte en benadrukt de rol van technologie in vroege logopedische interventies.
Ericson, C., Latysheva, A., Poirier, S.-E., & Fossard, M. (2025). Computer- and SmartTablet-Based Self-administered Treatments in Chronic Post-Stroke Aphasia: A Systematic Review. Tijdschrift/bron. Dit systematische overzicht onderzoekt het effect van computer- en tabletgebaseerde zelfbehandelingen bij chronische afasie na een beroerte en onderstreept het belang van digitale oefenplatforms zoals STAPP voor logopedische revalidatie.
Vragen over STAPP? Neem gerust contact met ons op via support@stapp.solutions of +31 50 700 1502
Website: https://stapp.solutions/