Ga door naar hoofdcontent
InformatieThemaperiode 3: Samenwerking voor een betere zorgtoekomst

Themaperiode 3: Samenwerking voor een betere zorgtoekomst

Looptijd: september tot en met november 2024

In de periode van september tot en met november 2024 focussen we op het thema ‘Samenwerking voor een betere zorgtoekomst’. In een tijd waarin de zorgbehoeften steeds complexer worden, is het essentieel dat we als logopedisten samenwerken om de toegankelijkheid en continuïteit van de zorg te waarborgen.

Wat wordt er deze periode aangeboden?

Regiobijeenkomsten Samenwerking voor een betere zorgtoekomst

Elke regiobijeenkomst begint met een netwerkmoment, waarbij de deelnemers kunnen genieten van soep en een broodje. Vervolgens biedt het programma een gevarieerde mix van theorie en praktijk, specifiek afgestemd op de behoeften van jouw regio. Op de informatiemarkt heb je de gelegenheid om vragen te stellen aan regionale partners. Je leert hoe je effectieve samenwerkingsverbanden kunt opzetten, versterken of uitbreiden. Bovendien maak je kennis met je collega’s uit de regio tijdens een interactieve sessie over gedeelde ambities en belangen. Dit alles moet uiteindelijk leiden tot een belangrijke volgende stap richting regionale samenwerking.

Meld je alvast aan voor de bijeenkomst in jouw regio.
Tijd:
17:30 – 21:00 uur

Webinar  ‘Kind in de Knel’

Datum: 20 november 2024
Tijd: 19.00 uur tot 21.00 uur (online)

Op woensdagavond 20 november 2024, de Internationale dag van de rechten van het kind, organiseert de NVLF een webinar over het omgaan met gescheiden ouders van jonge cliënten. Uit vragen die de NVLF binnenkrijgt, blijkt dat behandelingen of behandelprocedures moeizaam kunnen gaan als ouders van cliënten een slechte onderlinge relatie hebben, bijvoorbeeld na een scheiding. Tijdens dit webinar, georganiseerd in samenwerking met de VvAA, behandelt Jacqueline de Vries, advocaat bij VvAA Legal, de kaders van wat moet en wat mag rondom dossiervorming en het delen van informatie. Deel jouw ervaringen en vragen vooraf via logopedie@nvlf.nl zodat wij deze kunnen meenemen in het webinar. Het webinar zal worden opgenomen zodat deze teruggekeken kan worden.

Accreditatie is toegekend voor 2 punten.

Webinar Kennisagenda 11 november 2024

De Kennisagenda Logopedie 2024-2029 is gereed. Veel collega’s uit het werkveld hebben hun input geleverd, waaronder leden, wetenschappers, docenten en NVLF-medewerkers. Samen hebben we kennishiaten geformuleerd die voor de dagelijkse praktijkvoering van een logopedist relevant zijn.

De kennisagenda is in twee fasen tot stand gekomen: eerst door het inventariseren van kennishiaten en -vragen, en vervolgens door het prioriteren van deze vragen in samenwerking met de Wetenschapsraad en het NVLF-bestuur. De kennisagenda richt zich op drie thema’s: Effectiviteit en mechanismen, Preventie en substitutie, en Samenwerking en eHealth.

Hanneke Kalf en Ellen Gerrits (NVLF Wetenschapsraad) en Yvonne Brookman (NVLF Beleidsadviseur) presenteren dit webinar en geven informatie over het proces en de kennisvragen.

Meld je hier binnenkort aan voor het webinar

Accreditatie is aangevraagd.

Podcast/Vodcast: ‘Hoe kan regionale samenwerking de logopedische zorg verbeteren?’ met Bart Smit en Ineke Schavemaker

Bekijk het interview waarin Yvonne Brookman (beleidsadviseur NVLF) in gesprek gaat over regionale samenwerking met twee ervaren professionals uit de zorg: Bart Smit (bestuursvoorzitter huisartsenorganisatie HOOG en actief in regiegroep IZA) en Ineke Schravemaker (logopedist, mede-oprichter BLOK-mz en voorzitter PP-ZK).

Ga je naar de Logopedie Regiobijeenkomst? Dit interview geeft je waardevolle inzichten en helpt je om goed voorbereid en met gerichte vragen naar de bijeenkomst te komen.

Toolkit Samenwerken aan Kwaliteit van Zorg

Gebruik de toolkit ‘Samenwerken aan kwaliteit van zorg’ om samenwerkingen in jouw regio te verbeteren. Deze praktische interactieve pdf biedt duidelijke stappen voor het opzetten en versterken van samenwerkingsverbanden, met een focus op betere zorgkwaliteit en efficiënter werken. Bevat voorbeelden van juridische documenten, communicatieplannen en financieringsmodellen en inspirerende voorbeelden en succesverhalen van bestaande samenwerkingsverbanden.

Bekijk hier het interactief PDF van de toolkit. (vanaf 23 september)

Vaktijdschrift

Vaktijdschrift 3 valt 24 september op de mat. Ook in deze editie staat samenwerking centraal. Onder meer in een interview met een logopedist over de Com-mens behandeling. Com-mens is een nieuwe logopedische interventie die zich richt op het verbeteren van de dagelijkse communicatie tussen iemand met dementie en zijn naaste(n). Het brengt de communicatie en de betrokkenen van ruis naar rust. Aanleiding voor dit artikel is de implementatie van de paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen. De logopedische modules richt zich met name op de communicatieve participatie en het behoud van autonomie, de interactie met naasten en zorgprofessionals, en de essentiële rol van de logopedist in een multidisciplinaire aanpak, vooral bij ouderen met dementie.

Lees hier de online versie van het tijdschrift