Validering vragenlijst Communicatieve Participatie
Communicatieve participatie is de belangrijkste uitkomst van logopedie. Cliënten komen bij de logopedist met als uiteindelijke doel dat ze meedoen in het dagelijks leven: op school, met vriendjes, op het werk, of tijdens het uitvoeren van hobby’s. Maar, er ontbreken meetinstrumenten om communicatieve participatie ook als uitkomst mee te nemen in de logopedische behandeling.
Het landelijke onderzoeksproject COPE ontwikkelt een vragenlijst waarmee we communicatieve participatie kunnen meten. De inhoud van de vragenlijst is ontwikkeld middels kwalitatief onderzoek met >80 kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Zij hebben aangegeven welke inhoud voor hen belangrijk is, en hebben meebeslist over de formulering van de vragen en antwoordopties. Er zijn drie verschillende versies ontwikkeld, afgestemd op de levensfase van de deelnemer: een voor kinderen, een voor jongeren en een voor jongvolwassenen. In de laatste fase van het onderzoek moeten de vragenlijsten gevalideerd worden, zodat we er daadwerkelijk mee kunnen gaan meten.
Wat is het doel?
Het valideren van de vragenlijsten voor het meten van communicatieve participatie bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen (7-25 jaar) met communicatieproblemen (stem, spraak, taal, gehoor).
Waar gaan de vragen over?
Alle vragen gaan over een situatie uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld “ik kan een spreekbeurt geven”, “ik kan mijn ouders vertellen over mijn dag”, “ik kan meedoen met een discussie tijdens de les” etc.
Hoeveel deelnemers zijn er nodig?
Om de vragenlijst goed te valideren zijn veel (lees: heel veel) deelnemers nodig. Het minimale aantal ingevulde vragenlijsten per versie is 500. Er zijn dus 500 kinderen, 500 jongeren en 500 jongvolwassenen nodig.
Wie kan er meedoen?
Alle kinderen, jongeren en jongvolwassenen tussen de 7 en 25 jaar met verschillende communicatieproblemen (taal, spraak, stem, gehoor) kunnen meedoen. De communicatieproblemen kunnen groot/complex zijn (een ernstige TOS bijvoorbeeld), maar ook licht (articulatieproblemen, hese stem).
Wat moeten deelnemers doen?
Deelnemers vullen de nieuwe vragenlijst in. Daarnaast vullen ze nog 2 vragenlijsten in waarmee we vergelijken. In totaal moeten kinderen 60 vragen beantwoorden, jongeren 82 vragen en jongvolwassenen 100 vragen. De vragenlijst is online te vinden via de QR-code op de wervingsflyer, die je kunt uitdelen aan de mogelijke deelnemers.

De QR-code leidt naar een website met de verschillende versies van de vragenlijsten. Deelnemers kunnen kiezen uit een versie voor de basisschoolleeftijd, middelbare schoolleeftijd of jongvolwassenen. Soms kan het zijn dat je twijfelt welke versie beter is; de verschillen zijn niet heel groot, dus kies wat het beste lijkt!
Kan ik het ook samen met de deelnemer invullen?
Zeker, dat kan. Dat zou je zelfs mooie inzichten kunnen opleveren voor de behandeling. Het is wel belangrijk dat het kind/jongere zelf het antwoord kiest (ook als je er zelf anders over denkt). Ook voor studenten kan dit een waardevolle opdracht zijn, omdat het inzicht geeft in de zelfervaren communicatieve participatie.