Wat is hybride logopedie?
Hybride logopedie combineert logopedie op locatie met logopedie op afstand. Het doel is een flexibele en effectieve behandeling, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de cliënt. Hybride logopedie is een toekomstgerichte manier van werken, waarbij technologie ondersteunend is aan het handelen van de logopedist.
Bij logopedie op afstand hoeven logopedist en cliënt niet altijd gelijktijdig aanwezig te zijn. Is dit wel het geval – zoals bij beeldbellen of een telefonisch consult – dan spreken we van synchrone zorg. Er zijn ook vormen mogelijk waarbij logopedist en cliënt niet tegelijkertijd met elkaar communiceren. Denk aan het uitwisselen van berichten, video-opnames of oefenmaterialen via een digitaal platform. Dit zijn voorbeelden van asynchrone zorg.
In deze korte tekst wordt veel jargon gebruikt. We hebben gemerkt dat er binnen het werkveld verschillende definities worden gehanteerd. Om ervoor te zorgen dat we dezelfde taal spreken vind je hier [hyperlink naar PDF-bestand met definities] een overzicht van veelgebruikte terminologie over het thema hybride zorg.
Waarom is hybride logopedie belangrijk voor logopedisten en cliënten?
De vraag naar logopedie groeit, terwijl de instroom van nieuwe logopedisten achterblijft. Dit leidt tot langere wachtlijsten en een hogere werkdruk. Hybride zorg biedt een oplossing door behandelingen efficiënter in te richten, zonder in te leveren op kwaliteit.
Voor cliënten betekent dit meer keuzevrijheid en gemak, zoals minder reistijd en de mogelijkheid om thuis in een vertrouwde omgeving te oefenen.
Voor logopedisten biedt hybride werken flexibiliteit en minder reistijd. Bijvoorbeeld wanneer je een aan-huis-behandeling kunt vervangen door een digitaal consult of een digitaal oefenprogramma inzet ter ondersteuning van de behandeling. Door slimme inzet van technologie kunnen bovendien administratieve lasten worden verminderd, waardoor je meer tijd over hebt voor persoonlijk contact met je cliënten. Zo kan hybride zorg bijdragen aan jouw werkplezier en de toekomstbestendigheid van het beroep.
NVLF-ambitie voor 2027
De NVLF heeft in 2022 de volgende ambitie geformuleerd:
“In 2027 is de logopedische zorg hybride ingericht; de optimale combinatie van zorg op afstand en/of op locatie.”
Dit betekent dat logopedisten samen met cliënten kiezen voor de best passende combinatie, afgestemd op de situatie, hulpvraag en behoeften van de cliënt. Deze ambitie sluit aan bij landelijke ontwikkelingen, zoals het Integraal Zorgakkoord en de visie eerstelijnszorg 2030, waarin hybride zorg wordt gezien als belangrijke sleutel in het toekomstbestendig maken van de zorg.