De zorg van de toekomst is in de regio
Dinsdag 8 oktober 2024
De zorg in Nederland is volop in ontwikkeling en ook voor logopedisten betekent dit veranderingen. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de Visie Eerstelijnszorg 2030 spelen hierbij een belangrijke rol. Deze richten zich beide op het toekomstbestendig maken van de zorg, waarbij samenwerking in de regio een belangrijke rol speelt. Maar wat betekent dit voor jou als logopedist?
Wat is het IZA?
Het Integraal Zorgakkoord heeft als belangrijk doel om de zorg voor iedereen toegankelijk en van goede kwaliteit te houden. Een belangrijk onderdeel van het IZA is het versterken van de samenwerking tussen zorgverleners in de regio.
De Visie Eerstelijnszorg 2030 sluit nauw aan bij het IZA. In deze visie ligt de nadruk op het bieden van toegankelijke, laagdrempelige zorg voor iedereen, waarbij zorgverleners samenwerken in regionale verbanden. Dit zijn netwerken waarin professionals in de wijk of regio samenwerken om beter in te spelen op de zorgvragen van burgers. Voor logopedisten betekent dit dat jullie vaker in teamverband met andere zorgverleners zullen werken aan complexe zorgvragen. De nadruk ligt op samenwerking en het verminderen van de werkdruk door beter gebruik te maken van elkaars expertise.
Regionale Eerstelijns Samenwerkingsverbanden
In de Visie Eerstelijnszorg 2030 is afgesproken om deze Regionale Eerstelijns Samenwerkingsverbanden verder uit te werken. Daar wordt nu mee gestart, sommigen zijn er al andere nog in ontwikkeling. Deze verbanden zijn bedoeld om de eerstelijnszorg effectiever te organiseren. Het doel is om beter samen te werken en regionale knelpunten in zorgcapaciteit en toegankelijkheid aan te pakken. De belangrijkste punten zijn:
- Multidisciplinaire besturen en samenwerking:
- RESV’s moeten een breed draagvlak hebben en worden bestuurd door meerdere eerstelijnszorgpartijen (zoals huisartsen, wijkverpleging en apothekers). Andere zorgaanbieders kunnen zich hierbij aansluiten als zij goed georganiseerd zijn.
- Capaciteit en toegankelijkheid:
- RESV’s moeten inzicht bieden in de regionale zorgcapaciteit en actief problemen oplossen, in samenwerking met zorgverzekeraars.
- Zorginhoudelijke afspraken:
- Vanaf 2027 worden RESV’s gecontracteerd voor het coördineren van multidisciplinaire zorgprogramma’s. Zorgverzekeraars vertalen deze regionale afspraken naar individuele contracten voor zorgverleners.
- Ondersteuning van zorgverleners:
- RESV’s gaan ook wijkgerichte samenwerking ondersteunen en eerstelijnszorgverleners in de regio faciliteren.
- Financiering:
- Tussen 2024 en 2026 is er subsidie om RESV’s op te zetten, waarna vanaf 2027 RESV’s worden gecontracteerd door zorgverzekeraars.
Relevantie voor Logopedisten
Voor logopedisten zijn vooral de multidisciplinaire samenwerking en zorginhoudelijke afspraken van belang. Denk aan programma’s zoals:
- Samenwerking in de wijk: Logopedisten kunnen samenwerken met andere disciplines zoals huisartsen en fysiotherapeuten om zorg op maat te leveren. Het is daarbij belangrijk dat je als logopedist ook monodisciplinair goed georganiseerd bent.
- Multidisciplinaire afspraken over bepaalde patiëntengroepen, zoals kwetsbare ouderen of mensen met neurologische aandoeningen, waarbij logopedisten kunnen bijdragen aan diagnostiek en behandeling.
Het RESV-model biedt kansen voor logopedisten om deel te nemen aan regionale samenwerkingen en multidisciplinaire zorgprogramma’s. Het is echter belangrijk dat logopedisten regionaal goed georganiseerd zijn op monodisciplinair niveau, zodat zij via het RESV kunnen meebeslissen en afspraken maken.
Wat kun je nu doen?
Het is belangrijk om als logopedist op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom het IZA en de Visie Eerstelijnszorg 2030. Zorg dat je in gesprek gaat met collega-zorgverleners in je regio en verbind je op monodisciplinair niveau met elkaar, zodat je klaar bent voor de nieuwe samenwerkingsvormen en je ook multidisciplinair beter kunt samenwerken, omdat je als logopedisten in de regio al goed onderling georganiseerd bent. De komende jaren zal samenwerking in de regio steeds belangrijker worden, en logopedisten zullen hierin een belangrijke bijdrage leveren.
Blijf onze nieuwsbrief volgen voor updates en meer informatie over hoe het IZA en de eerstelijnszorg zich verder ontwikkelen.
Lees hier meer over IZA: IZA – NVLF, en lees hier meer over de visie eerstelijnszorg: Visie eerstelijnszorg vastgesteld – NVLF
Ook samenwerken aan een betere zorgtoekomst? Download nu onze toolkit met veel praktische informatie over regionale samenwerkingsverbanden.