Ga door naar hoofdcontent
NieuwsEvaluatie effectiviteit paramedische herstelzorg

Evaluatie effectiviteit paramedische herstelzorg

Maandag 16 december 2024Afbeelding Evaluatie effectiviteit paramedische herstelzorg

In de ParaCOV-studie is de effectiviteit van paramedische herstelzorg na COVID-19 geëvalueerd. Er deden ongeveer 100 logopedisten mee aan de studie. Op basis van alle resultaten, inclusief de ervaringen van patiënten, maakte de onderzoeksgroep een factsheet.

In de factsheet staan de belangrijkste lessen voor de samenleving, zorgprofessionals en beleidsmakers. Samenwerking tussen zorgprofessionals blijft een punt van aandacht. Gemiddeld gingen patiënten in de eerste 6 maanden na de behandeling vooruit op alle gekozen uitkomsten, maar na 12 maanden ondervonden ze nog steeds beperkingen in hun dagelijks leven. Paramedische zorg was maar 3 procent van de totale maatschappelijke kosten. Zorgkosten en verlofkosten namen systematisch af, maar presenteïsme (wel werken, maar minder productief kunnen zijn) bleef lang stabiel.

Landelijke studie
De landelijke ParaCOV-studie startte in 2021 en volgde een jaar lang 1451 deelnemers die startten met paramedische herstelzorg. Door het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakte, werden veel mensen ernstig ziek door onder andere luchtweginfecties en langdurige postvirale klachten. Hoewel de meeste mensen goed herstelden, weten we nu dat er sprake is geweest van oversterfte en dat er nog steeds mensen zijn met ernstige persisterende post-COVID klachten. Omdat in de eerste en tweede
golf zoveel mensen vanwege onder meer benauwdheidsklachten een paramedicus bezochten, werd paramedische behandeling tijdelijk vergoed uit de basisverzekering. Voorwaarde daarbij was dat in wetenschappelijk onderzoek zou worden gevolgd wat dat opleverde. Dat werd de landelijke ParaCOV-studie.

Meer informatie?
Het studieprotocol is hier te vinden, dit zijn de 6 maanden resultaten en dit de uitkomsten na 12 maanden.