Logopediepraktijken hebben moeite financieel het hoofd boven water te houden
Dinsdag 28 januari 2025
De NVLF herkent zich in de conclusies van de nieuwste editie van de Kleinbedrijf Index logopedie. Het algemene beeld binnen de logopedie is zorgelijk. Onder de huidige omstandigheden lijken praktijken moeite te hebben zich financieel het hoofd boven water te houden. Een voorbeeld hiervan is dat in combinatie met partnerinkomen 44 procent van de logopedie ondernemers financieel niet of net niet uitkomt.
Volledig persbericht Kleinbedrijf Index Logopedie:
Logopediepraktijken in Nederland nemen deel aan de Kleinbedrijf Index, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en Hogeschool Utrecht.
Achtergrond
De Kleinbedrijf index verzamelt, analyseert en rapporteert hoe het gaat met eerstelijns praktijken in de logopedie-sector vanuit een zorgondernemer perspectief. Deze praktijken zijn voor meer dan 95 procent kleinbedrijven (<50 medewerkers). Een vergelijk is gemaakt tussen de logopedie-sector en het overige kleinbedrijf in Nederland.
Belangrijke uitkomsten Kleinbedrijf Index Logopedie
Het algemene beeld binnen de logopedie is zorgelijk. Onder de huidige omstandigheden lijken praktijken moeite te hebben zich financieel het hoofd boven water te houden. Een voorbeeld hiervan is dat in combinatie met partnerinkomen 44 procent van de logopedie ondernemers financieel niet of net niet uitkomt.
Stoppen met de praktijk
Een hoog percentage logopediepraktijkhouders is bezig de deuren te sluiten of denkt af en toe tot heel vaak aan stoppen. Van de eerstelijns logopediepraktijkhouders is 14 procent daadwerkelijk bezig is met de verkoop van de praktijk. Van de resterende 86 procent eigenaren dacht een heel groot deel (46 procent) de afgelopen 12 maanden af en toe tot voortdurend aan het beëindigen van hun bedrijf. Dit percentage is veel hoger dan in het overige mkb (31 procent).
Bij hoge stress denken praktijkhouders vaker aan stoppen. Dit geldt ook zo wanneer hun financiële zekerheid buiten het bedrijf groter wordt dan binnen de praktijk. Bijvoorbeeld door beter en aantrekkelijk werk elders, een hoger salaris en grotere zekerheid in loondienst, een aantrekkelijke verkoopprijs voor de praktijk en wanneer de praktijk niet meer rendabel is. Ook bij toekomstige hoge investeringen en grote schulden moeten maken denkt men vaker aan het sluiten van de deuren. Hinder van (nieuwe) regelgeving brengt praktijkhouders ook vaker bij de gedachte te stoppen.
Positieve punten
De logopedie sector heeft potentieel. Binnen de logopedie sector zijn de omzet en de nettomarge voor de derde maal op rij toegenomen. Ook geven de praktijkeigenaren aan tevreden te zijn over de door hen geleverde kwaliteit en ervaart men zeer weinig competitie onderling of met andere zorgverleners. Slechts 5 procent geeft aan te moeten stoppen met de praktijk.
Onderzoek naar paramedische markt door de NZa
Het ministerie van VWS heeft onlangs de NZa opdracht heeft gegeven om een marktonderzoek breed binnen de paramedie op te zetten. De NVLF is blij dat het ministerie van VWS de urgentie rondom de arbeidsmarkt in de paramedische zorg deelt. Een nieuw uitgebreid onderzoek naar de paramedische markt lijkt ons overbodig. Opnieuw onderzoeken van wat al lang bekend is, draagt niet bij aan een oplossing. Uit dit onderzoek blijkt wederom weer dat de zorgplicht in het gedrang is. Zorgverleners hebben dit de NZa meermalen laten weten. Wij pleiten daarom voor het zoeken naar concrete oplossingen, met als mogelijke optie het vaststellen van minimumtarieven.