Monodisciplinaire samenwerking in de logopedie: een noodzakelijke ontwikkeling
Maandag 24 maart 2025
Samenwerking in de zorg is geen luxe, maar een voorwaarde voor kwaliteit en toegankelijkheid. Ook in de logopedie is regionale samenwerking steeds belangrijker. Lees in dit bericht meer over nut en noodzaak van samenwerking, de ondersteuning die de NVLF biedt en meld je aan voor het webinar op 1 april.
Nut en noodzaak van samenwerking
Door samen te werken binnen een regio kunnen logopedisten hun kennis en ervaring beter benutten. Korte lijnen tussen collega’s zorgen ervoor dat cliënten sneller geholpen kunnen worden. Als georganiseerde groep staan logopedisten sterker in gesprekken met andere paramedici in de eerste en tweede lijn en stakeholders in de regio. Door samen te werken kunnen krachten gebundeld worden in het aanpakken van regionale problematiek. Bovendien draagt samenwerking bij aan de duurzaamheid van de zorg. Door middelen en expertise te bundelen, kunnen logopedisten efficiënter en kostenbewuster werken.
Meer informatie over nut en noodzaak van regionale samenwerking biedt een video waarin Yvonne Brookman, beleidsadviseur bij de NVLF, in gesprek gaat met Bart Smit, bestuursvoorzitter van huisartsenorganisatie HOOG en actief in de regiegroep IZA, en Ineke Schavemaker, logopedist en mede-oprichter van het monodisciplinaire samenwerkingsverband Betrokken en Bevlogen Logopedisten Kennemerland (BLOK-mz). Momenteel is zij voorzitter van het Paramedisch Platform Zuid Kennemerland (PP-ZK). Dit gesprek laat zien hoe samenwerking binnen de logopedie vorm krijgt en welke voordelen dit oplevert.
Doe jij al mee? Versterk de samenwerking in jouw regio
Steeds meer logopedisten bundelen hun krachten om de zorg in hun regio te versterken. In 12 regio’s liggen nog kansen om deze samenwerking verder uit te bouwen.
De NVLF ondersteunt logopedisten die stappen willen zetten in regionale samenwerking. Onder andere door middel van de toolkit ‘Samenwerken aan kwaliteit van zorg’, deze biedt praktische handvatten en stappenplannen om samenwerking op te zetten en te versterken. Ook biedt de NVLF hulp bij het versturen van mailings naar collega’s in de regio, ondersteuning bij subsidieaanvragen en juridische structuren, en administratieve begeleiding bij het opstarten van een samenwerkingsverband.
Webinar op 1 april: Organisatie van zorg in de regio
Voor logopedisten die nog niet actief betrokken zijn bij regionale samenwerking, maar hier wel meer over willen weten, organiseert de NVLF op 1 april het webinar ‘Organisatie van zorg in de regio’. Tijdens dit webinar wordt ingegaan op de veranderingen binnen de eerstelijnszorg en de impact daarvan op de logopedie. Hoe zorg je ervoor dat logopedie een stevige plek krijgt binnen regionale samenwerkingsverbanden? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en welke stappen kunnen logopedisten zetten?
Experts uit de praktijk en een beleidsadviseur van de NVLF bespreken de ontwikkelingen, delen concrete praktijkvoorbeelden en geven praktische handvatten. De Visie Eerstelijnszorg 2030 en het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen aan bod, evenals de succesfactoren en uitdagingen binnen monodisciplinaire samenwerkingsverbanden.
Sprekers zijn Annelies Halm, beleidsadviseur bij de NVLF en logopedist, Ingrid Duim, logopedist, docent en praktijkhouder met ervaring in monodisciplinaire samenwerking, en Daphne van Boekel, logopedist in de eerstelijnszorg en bestuurslid in zowel mono- als multidisciplinaire samenwerkingen. Daarnaast sluit een senior programmamanager van ZonMw online aan om vragen te beantwoorden en inzicht te geven in landelijke ontwikkelingen rond de organisatie van eerstelijnszorg.
Tijdens het webinar is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Deelnemers krijgen concrete handvatten om de samenwerking in hun eigen regio vorm te geven en te versterken. Er is voor dit webinar accreditatie aangevraagd.
Meer informatie en aanmelden kan via deze link.