Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNieuwe Paramedische richtlijn: samenwerken aan gezondheid en zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen vanuit de logopedie

Nieuwe Paramedische richtlijn: samenwerken aan gezondheid en zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen vanuit de logopedie

Dinsdag 2 april 2024

Het aantal thuiswonende ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, zal de komende 25 jaar bijna verdubbelen, wat resulteert in meer ziekenhuisopnames en een grotere druk op de zorg en mantelzorgers. De nieuwe Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen is daarom van groot belang. Logopedisten, samen met fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, en diëtisten spelen een rol bij het (vroegtijdig) signaleren van kwetsbaarheid bij ouderen en het bieden van passende ondersteuning en begeleiding. Door samenwerking kunnen zij de gezondheid en zelfstandigheid van kwetsbare ouderen verbeteren.

Kwetsbaarheid is een gezondheidsprobleem dat vaak voorkomt bij ouderen. Het kan ontstaan door allerlei oorzaken, zoals moeilijk kunnen bewegen, problemen met eten, eenzaamheid en problemen met het geheugen. De klachten zijn heel verschillend. Meestal hebben kwetsbare ouderen meer dan één klacht. Daarom is het zo belangrijk dat de verschillende artsen en zorgverleners samenwerken. Paramedische zorg kan helpen om iemand minder kwetsbaar te laten worden. De richtlijn is een initiatief van zes paramedische beroepsverenigingen waaronder de NVLF, met subsidie van ZonMw. De richtlijn geeft praktische aanbevelingen voor de behandeling van kwetsbare ouderen voor paramedici in het algemeen en bevat modules specifiek voor elke beroepsgroep.

Aanbevelingen

De logopedische modules richt zich met name op de communicatieve participatie en het behoud van autonomie, de interactie met naasten en zorgprofessionals, en de essentiële rol van de logopedist in een multidisciplinaire aanpak, vooral bij ouderen met dementie. Het behoud van communicatieve zelfredzaamheid, door middel van persoonlijk afgestemde communicatieadviezen en de inzet van hulpmiddelen, is een sleutelaspect. Daarnaast is de samenwerking met andere zorgprofessionals van cruciaal belang voor een holistische benadering van de zorg voor kwetsbare ouderen.

Specifieke logopedische aanbevelingen uit de richtlijn omvatten de inzet van Com-mens, ter verbetering van de dagelijkse communicatie tussen de persoon met dementie en zijn naaste(n) en gebruik van principes uit Reminiscence therapy en Cognitive stimulation therapy om communicatie en cognitieve vaardigheden te ondersteunen. De logopedist speelt een coachende en verbindende rol in het bevorderen van begrip en effectieve communicatie binnen het zorgnetwerk rondom de kwetsbare oudere.

Lees meer over de richtlijn

Op de website vind je de richtlijn en meer informatie, zoals een samenvattingskaart. Op dit moment zijn we nog informatie voor patiënten aan het ontwikkelen en een multidisciplinair webinar aan het organiseren. Kijk op: https://nvlf.nl/informatie/inhoudelijke-richtlijnen/

Documenten: