Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNVLF biedt Kennisagenda Logopedie aan bij VWS

NVLF biedt Kennisagenda Logopedie aan bij VWS

Maandag 2 december 2024Afbeelding NVLF biedt Kennisagenda Logopedie aan bij VWS

Namens de NVLF bood Hanneke Kalf, voorzitter van de Wetenschapsraad Logopedie dinsdag 26 november de geactualiseerde Kennisagenda Logopedie aan bij het ministerie van VWS. Ze deed dit samen met vier andere paramedische beroepsverenigingen.

Paramedische zorg kan bij uitstek bijdragen aan de ambities van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Duurzame kwaliteitsontwikkeling is daarbij van groot belang en een kennisagenda daarmee essentieel. Het is de tweede Kennisagenda Logopedie: een meerjaren onderzoeksagenda voor waardegedreven passende logopedische zorg. Zoals in de eerste kennisagenda werd beschreven is wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk om de positie van de logopedist te verbeteren, de kwaliteit van interventies te borgen en te verhogen, het logopedisch handelen wetenschappelijk te onderbouwen en zorgkosten te verminderen.

Daarbij is het cruciaal om bestaande kennis te delen én nieuwe kennis te ontwikkelen over de effectiviteit van logopedische interventies. De Kennisagenda Logopedie presenteert de inventarisatie van kennishiaten en het resultaat van de prioritering daarvan tot de 14 meest urgente logopedische kennisvragen in drie thema’s: 1. Effectiviteit en werkingsmechanismen van het logopedisch handelen 2. Samenwerken en juiste zorg op de juiste plek 3. Preventie en substitutie.

ZonMw investeert onder andere via het programma Paramedische Zorg in he optimaliseren van de paramedische zorg. Het opstellen van kennisagenda’s is daarbij een belangrijke middel. De kennisagenda’s laten namelijk zien wat volgens de beroepsgroep en hun cliënten de komende vijf jaar de meest dringende vragen zijn waar een antwoord op zou moeten komen.

Actualisering kennisagenda’s

De actualisering van de kennisagenda’s was mogelijk met een projectfinanciering van ZonMw. De beroepsverenigingen zijn gezamenlijk opgetrokken in het actualiseren van hun agenda’s. ‘Samen optrekken had een methodische reden’, vertelt Hanneke Kalf. ‘Vanuit het platform zijn alle patiëntenverenigingen en ook artsenverenigingen tegelijk bevraagd. We wilden weten wat er ontbreekt aan kennis over de beroepen. Ook hebben de beroepsverenigingen leden, docenten en andere stakeholders gevraagd om kennishiaten te formuleren. We wilden een zo rijk mogelijke opbrengst om vervolgens te prioriteren.’

Bij de presentatie op het ministerie van VWS kregen alle beroepsverenigingen de gelegenheid om in een paar minuten een vraag te beantwoorden. De vraag aan de NVLF was: Wat hoopt u over 5 jaar bereikt te hebben? Hanneke Kalf: ‘Ik heb geantwoord dat we hopen dat we over 5 jaar hebben laten zien dat logopedie helpt om communicatief kwetsbare mensen beter te kunnen laten meedoen aan de maatschappij. Met de subsidie uit de vorige ronde van het programma Paramedische Zorg wordt een instrument ontwikkeld, waarmee logopedisten communicatieve participatie kunnen meten en in doelen omzetten, zowel voor kinderen als volwassenen. Daarom is in alle kennisvragen waar het paste, voor het eerst communicatieve participatie als uitkomst gebruikt. Ook nieuw is de aandacht voor communicatieve participatie, ongeacht laaggeletterdheid, lage gezondheidsvaardigheden of culturele achtergrond.’

Bekijk hier de Kennisagenda Logopedie

Lees hier meer over de andere kennisagenda’s op de website van ZonMw

Kijk hier het webinar terug over de Kennisagenda Logopedie waarin Hanneke Kalf en Ellen Gerrits meer vertellen over de kennisagenda.