Onderzoek naar maatschappelijke waarde van logopedie
Maandag 19 mei 2025
De NVLF wil laten onderzoeken wat de waarde van logopedie is voor de samenleving. Dat gaat verder dan alleen gezondheidswinst. Het onderzoek kijkt ook naar bredere effecten: bijvoorbeeld of logopedie helpt om mensen beter te laten meedoen op school, op het werk en in de maatschappij.
De laatste keer dat zo’n onderzoek is gedaan in opdracht van de NVLF, was in 2012. Toen lag de focus op kinderen met taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Dit nieuwe onderzoek kijkt breder; alle leeftijdsgroepen worden meegenomen, van jong tot oud. Ook worden de gevolgen van het tekort aan logopedisten en de wachtlijsten onderzocht, dat maakt dit onderzoek extra urgent. Want met dit onderzoek krijgen we stevige feiten in handen om de waarde van logopedie zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld richting beleidsmakers, zorgverzekeraars en andere partijen. Zo werken we samen aan een sterke positie voor ons vak.
Kosten en baten
De onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek gaan bovenstaande in kaart brengen in een zogeheten MKBA: een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Ze brengen in kaart wat logopedie de maatschappij kost (bijvoorbeeld via verzekeringspremies), maar ook wat het oplevert (zoals minder uitkeringen of betere arbeidsparticipatie). Ze maken hierbij onder meer gebruik van bestaande (wetenschappelijke) documenten, gaan in gesprek met betrokkenen (zoals logopedisten, wetenschappers, zorgverzekeraars) en analyseren alle relevante data om tot inzichten te komen.
Het onderzoek duurt ongeveer een half jaar, van mei tot eind oktober 2025. De eindrapportage wordt zo opgesteld dat die gebruikt kan worden richting beleidsmakers en andere belanghebbenden. We verwachten de uitkomsten begin november te kunnen delen.
De uitkomsten van het onderzoek uit 2012 vind je hier: De waarde van logopedie – NVLF