Ga door naar hoofdcontent
NieuwsResultaten Kleinbedrijf Index Logopedie

Resultaten Kleinbedrijf Index Logopedie

Dinsdag 2 juli 2024Afbeelding Resultaten Kleinbedrijf Index Logopedie

Logopediepraktijken namen deel aan de Kleinbedrijf Index. Daaruit blijkt onder meer dat praktijkhouders net als in kwartaal 2 2023 bovengemiddeld stress ervaren in vergelijk met andere ondernemers. Ook blijkt dat 31 procent van de praktijkhouders met personeel en 59 procent van de praktijkhouders zonder personeel zichzelf maandelijks onder het minimumloon uitbetaalt.

Deze laatste situatie wordt niet alleen veroorzaakt door het aantal gewerkte uren; 53 procent van de niet fulltime ondernemers en 35 procent van de fulltime (of meer) ondernemers keert zichzelf onder het minimumloon uit. Daarnaast zijn er signalen van een gebrek aan bekendheid met bedrijfsvoering bij veel praktijkhouders.

.Het vinden van nieuwe werknemers is wederom een probleem (werkgelegenheidstoename logopedie -11, overig mkb 1). Minder praktijken hebben last van energieprijzen (van 48 procent naar 43 procent) en personeelstekorten (van 56 procent naar 47 procent). Ook het percentage praktijken dat last heeft van ziekteverzuim is gedaald (van 21 procent naar 18 procent). Deze bevindingen worden wel gerelativeerd door lagere percentages in het overig mkb in kwartaal 4 2023: energieprijzen (25 procent), personeelstekort (13 procent) en ziekteverzuim (7 procent).

Het percentage praktijkhouders dat investeert in onder andere innovatie neemt significant af van 31procent in kwartaal 2 2023 naar 26 procent in kwartaal 4 2023. In het kader van het Integraal Zorg Akkoord is 40 procent van de logopedie ondernemers negatief gestemd en 18 procent positief over de haalbaarheid van passende zorg voor hun regio of wijk.

Achtergrond
De Kleinbedrijf index verzamelt, analyseert en rapporteert hoe het gaat met eerstelijns praktijken in de logopedie-sector vanuit een zorgondernemer perspectief. Deze praktijken zijn voor meer dan 95 procent kleinbedrijven (<50 medewerkers). Een vergelijk is gemaakt tussen de logopedie-sector en het overige kleinbedrijf in Nederland.

Met de verwachte transitie in de Nederlandse gezondheidszorg door het recent afgesloten Integraal Zorg Akkoord, worden zorgondernemers aangemoedigd om zowel op vakinhoudelijk als bedrijfsmatig vlak te innoveren. Momenteel ligt de focus binnen de beroepsgroep voornamelijk op het verzamelen van data over patiënten, behandeleffecten en -kwaliteit, terwijl bedrijfsmatige aspecten nog onderbelicht blijven. Het CBS verzamelt weliswaar data van bedrijven vanaf 5 medewerkers maar
aangezien circa 60 procent van de eerstelijns logopediepraktijken minder dan 5 medewerkers heeft blijven veel van deze praktijken buiten beschouwing.