Ga door naar hoofdcontent
NieuwsVerbeterformat behandelindex

Verbeterformat behandelindex

Dinsdag 8 oktober 2024Afbeelding Verbeterformat behandelindex

Ook dit jaar roept de behandelindex veel vragen op, met name over de consequenties die worden verbonden aan een hoog behandelgemiddelde. Enkele praktijken hebben van zorgverzekeraars vernomen dat zij niet meer in aanmerking komen voor een overeenkomst in 2025 omdat de index te hoog is.

De NVLF is van mening dat een hoge index niets zegt over de geleverde kwaliteit van zorg. De NVLF heeft haar standpunt al meerdere malen gedeeld met de zorgverzekeraars en blijft dit agenderen. Helaas verschillen we tot op heden nog altijd van mening.

Het standpunt van de NVLF is:

De spiegelinformatie die Vektis deelt met logopedisten vindt de NVLF op zich een prima ontwikkeling. De spiegelinformatie stelt logopedisten in staat om zich individueel en op praktijkniveau te vergelijken met alle andere zorgaanbieders logopedie. Waar de NVLF  bezwaar tegen maakt, zijn de consequenties die sommige zorgverzekeraars verbinden aan een hoog behandelgemiddelde. Een hoge index zegt niets over de geleverde kwaliteit van zorg. De hulpvraag en het behandeldoel moeten leidend zijn en blijven voor het vaststellen van het aantal behandelingen.

De NVLF is dus niet tegen een behandelindex, maar zij is wel van mening dat de behandelindex niet ingezet mag worden als een soort afrekeninstrument. Het koppelen van de behandelindex aan het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars kan logopedisten in de verleiding brengen om bewust het behandelgemiddelde naar beneden bij te stellen. Dit is natuurlijk zeer zorgelijk, want zo komt het landelijk gemiddelde onder druk te staan. De hulpvraag en het behandeldoel moeten – zoals eerder gezegd- leidend zijn en blijven.

Daarom is de NVLF van mening dat iedere logopedist eerst de gelegenheid moet krijgen om de cijfers toe te lichten voordat zorgverzekeraars er consequenties aan verbinden.

Hoe nu verder als jouw praktijk geen overeenkomst meer aangeboden krijgt:

Ons advies is om contact op te nemen met de betreffende zorgverzekeraars.  In de reactie onderbouwen waarom de praktijk boven het landelijke gemiddelde zit, eventueel aangevuld met een voorstel om de behandelindex te verlagen.

VGZ heeft de NVLF toegezegd kritisch te kijken naar de ingediende onderbouwing.

CZ biedt de zorgaanbieders die een behandelindex van 150 of hoger hebben, wel een overeenkomst voor 2025 aan, maar CZ vraagt praktijken een verbeterplan op te stellen middels de PDCA cyclus.

De NVLF is bezig met een format voor het opstellen van een onderbouwing. . Deze komt binnenkort beschikbaar.

de nieuwe versie van de Spiegelinformatie Logopedie staat online. Dit betreft de versie met gegevens over januari t/m juni 2024. Via https://www.vektis.nl/spiegelinformatie/logopedie is meer informatie te vinden. De praktijken zijn per e-mail op de hoogte worden gebracht.